Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/1000/nemokamas-suris-mokykloms/spausdinti/

Nemokamas „sūris“ mokykloms

Publikuota: 2005-04-21 08:41
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: eSecurity.lt

Švietimo ir mokslo ministerijos Švietimo informacinių technologijų centras paskelbė džiugią žinią, citata:

„Pagal Lietuvos Švietimo ir mokslo ministerijos ir UAB „Microsoft Lietuva“ pasirašytą sutartį, visos šalies bendrojo lavinimo mokyklos gali nemokamai naudotis „Microsoft“ programine įranga. Bet kurią „Windows“ ar „Office“ versiją kiekviena mokykla gali gauti vietinėje savivaldybėje arba Švietimo informacinių technologijų centre.“

Tačiau tai netiesa, antra citata:

„Švietimo ir mokslo ministerija 2004 m. atviro tarptautinio konkurso būdu nupirko 15000 licenzijų MS operacinės sistemos ir Office programinės įrangos licenzijas, kurios padalintos savivaldybėms atsižvelgiant į moksleivių skaičių savivaldybėse. Šios licenzijos kainavo apie 370 tūkst. Lt. Jomis gali naudotis visos valstybinės švietimo įstaigos išskyrus universitetus ir kolegijas. Mokymo įstaigų darbuotojai gali legaliai naudoti vieną programinės įrangos kopiją namuose, bet ši sąlyga netaikoma moksleiviams.“

Už tokius pinigus tikrai galima paruošti adaptuotą ir lietuviškai lokalizuotą laisvų programų rinkinį (Linux, OpenOffice, Mozilla ...), kuriuo galėtų naudotis visos švietimo įstaigos (pradedant vaikų darželiais ir baigiant Mokslų akademija), valstybės institucijos, moksleiviai ir jų tėvai, verslo įmonės ir t.t. Šis produktas tiesiog būtų laisvas.

Kita „nemokamo MS sūrio“ pusė. Švietimo ir mokslo ministerijos užsakymu atliktas tyrimas (http://www.emokykla.lt/admin/file.php?id=60) parodė, kad mokyklose trūksta žinių apie laisvas (atvirojo kodo) programas, ne visi moksleiviai supažindinami su alternatyvomis ir švietimo sistema atlieka komercinių programų platintojo vaidmenį, apribodama vartotojų teisę rinktis.

Kur įkliūvame siekdami „nemokamo MS sūrio“? Vaikai nuo mažens pripratinami naudoti MS komercinius produktus, pagilina MS žinias aukštosiose mokyklose (už mokesčių mokėtojų pinigus), dirbdami valstybės tarnyboje reikalauja naudoti MS programas (perkamas už biudžeto lėšas) ir priešinasi alternatyvoms.

Tai kuo džiaugiasi mokyklos priverčia LR biudžetą sumokėti penkiagubai:

  1. Už moksleivių ruošimą darbui su MS.
  2. Už aukštųjų mokyklų naudojamų programų licenzijas.
  3. Už studentų ruošimą darbui su MS.
  4. Už valstybės organizacijų naudojamų programų licenzijas.
  5. Už valstybės tarnautojų kvalifikacijos kėlimą.

Paruošta pagal Atvirojo kodo instituto pranešimą.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!