Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/rysiai/91268/dalis-apple-klientu-yra-snipinejami-aukomis-tampa-kai-kuriu-profesiju-atstovai/spausdinti/

Dalis „Apple“ klientų yra šnipinėjami – aukomis tampa kai kurių profesijų atstovai

Publikuota: 2024-04-15 15:30
Tematika: Telekomunikacijos
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Praeitą savaitę „Apple“ įspėjo kai kuriuos 92 šalių klientus, kad jie galėjo būti šnipinėjami. Tai jau ne pirmas toks įspėjimas.

Dalis „Apple“ klientų yra šnipinėjami – aukomis tampa kai kurių profesijų atstovai

„Tikėtina, kad ši ataka nukreipta būtent į jus dėl to, kas esate arba kuo užsiimate“, – taip rašoma „Apple“ išsiųstame pranešime ir raginama šį įspėjimą vertinti rimtai, rašo „Forbes“.

Naująja ataka buvo siekiama įrenginyje įdiegti kenkėjišką programinę įrangą, kad būtų galima išgauti naudotojo duomenis ir buvimo vietą. Iš esmės nusikaltėlis gali visiškai perimti įrenginio valdymą, klausytis skambučių, skaityti el. laiškus, naudotis programėlėmis, nes mato ir turi prieigą prie visko, kas yra „iPhone“ telefone.

„Apple“ pranešime paminėta, kad tokios užsakytos šnipinėjimo atakos yra retos ir gerokai sudėtingesnės nei įprasta kibernetinių nusikaltėlių veikla ar kenkėjiška programinė įranga, rašo „Reuters“. Šnipinėjimo programa į „iPhone“ telefonus gali patekti per „iMessage“ ar „WhatsApp“ siunčiamą paveikslėlį ar skambutį, į kurį net nebūtina atsiliepti.

„Forbes“ nurodo, kad tokios atakos dažnai yra nukreiptos į tam tikras žmonių grupes: žurnalistus, aktyviai prieštaringai pasisakančius apie politiką, valdžios atstovus, kai kurias įmones.

Jeigu priklausote kuriai nors grupei, „Apple“ pataria naudoti „Lockdown Mode“ režimą savo „iPhone“ telefone. Jis sumažina funkcionalumą, tačiau tai verta paaukoti, jeigu esate vienas iš galimų taikinių.

„Tikėtina, kad tai bus labai tikslingos atakos, nukreiptos prieš konkrečius asmenis, todėl paprastiems „iPhone“ naudotojams nėra ko pernelyg nerimauti“, – sakė Seanas Wrightas, „Featurespace“ programų saugumo vadovas.

Nepaisant to, jis patarė visiems įsitikinti, kad naudoja naujausią atnaujinimą, diegia programas tik iš patikimų šaltinių.

„Apple“ nenurodė konkrečių veiksmų naudotojams, gavusiems pranešimus, išskyrus raginimą kreiptis pagalbos į kibernetinio saugumo ekspertus, rašė „Forbes“.

Ankstesniuose pranešimuose apie kenkėjiškų, šnipinėjimo programų atakas buvo minima, kad jos yra „valstybės remiamos“, tačiau dabar šios sąsajos atsisakyta, rašo „Reuters“.

Per pastaruosius kelerius metus „Apple“ išleidžia vis daugiau „iOS“ atnaujinimų, kad pašalintų spragas, kurios galėjo būti naudotos šnipinėjimo programų atakoms. Kai kurie iš jų pateikiami kaip neatidėliotini saugumo atnaujinimai, ypač tada, kai tai liečia „iPhone“ spragą, naudojamą atakoms.

Nuo 2021 m. „Apple“ tokius pranešimus apie grėsmes siunčia keliskart per metus. Iš viso jau įspėti naudotojai, esantys daugiau nei 150 šalių.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!