Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/rysiai/90354/spacex-paleido-dvi-starlink-palydovu-partijas/spausdinti/

„SpaceX“ paleido dvi „Starlink“ palydovų partijas

Publikuota: 2024-01-31 09:29
Tematika: Telekomunikacijos
Aut. teisės: ©MoksloTaskas.lt
Inf. šaltinis: MoksloTaskas.lt

JAV aviacijos ir kosmoso bendrovė „SpaceX“ toliau sparčiai didina savo orbitinių interneto palydovų „Starlink“ kiekį. Šį kartą kelių valandų skirtumu į kosmosą pakilo dvi raketos „Falcon 9“, kurių kiekviena gabeno daugiau kaip 20 telekomunikacijų palydovų.

„SpaceX“ paleido dvi „Starlink“ palydovų partijas

Pirmasis paleidimas įvyko sausio 28 d. 18.15 val. vietos laiku iš Kenedžio kosmoso centro aikštelės Floridoje.

Raketa „Falcon 9“ paleista su 23 palydovais. Dar 22 „Starlink“ aparatai iškeliavo iš JAV kosmoso pajėgų Vandenbergo aikštelės Kalifornijoje sausio 28 d. 21.57 val. vietos laiku.

Praėjus mažiau nei devynioms minutėms po starto abi pirmosios raketų nešėjų pakopos grįžo į Žemę ir minkštai nusileido ant specialių „SpaceX“ plaukiojančių platformų.

Dabartinis skrydis buvo 18-asis iš Floridos paleistos raketos pirmajai pakopai ir devintasis iš Kalifornijos paleistai raketai. Praėjusį mėnesį pasiektas „Falcon 9“ pirmųjų pakopų pakartotinio naudojimo rekordas, kuris dabar siekia 19 kartų.

Pranešama, kad abi palydovų partijos buvo sėkmingai iškeltos į Žemės orbitą praėjus kiek daugiau nei valandai po starto.

Šiais metais „SpaceX“ jau įvykdė devynis kosminius paleidimus, o per metus bendrovė iš viso ketina įvykdyti 144 orbitines misijas.

Per kitą paleidimą naudojant raketą „Falcon 9“ sausio 30 d. į kosmosą pakils „Northrop Grumman“ krovininis laivas „Cygnus“, kuris į Tarptautinę kosminę stotį nugabens daugiau kaip 3,5 tonos krovinių.

Šaltinis: space.com

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!