Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/rysiai/87287/paaiskejo-jog-milijonai-android-irenginiu-yra-apkresti-virusais/spausdinti/

Paaiškėjo, jog milijonai „Android“ įrenginių yra apkrėsti virusais

Publikuota: 2023-05-23 18:27
Tematika: Telekomunikacijos
Autorius: Arnas Balčiūnas
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

„Google Play“ parduotuvė šiuo metu yra didžiausia tokio tipo programėlė pasaulyje, kuri įdiegta kone kiekviename „Android“ išmaniajame telefone. Nesunku nuspėti, jog ja naudojasi milijardai žmonių, o tai automatiškai paverčia šią aplikaciją ir internetinių nusikaltėlių jauku.

Paaiškėjo, jog milijonai „Android“įrenginių yra apkrėsti virusais

Išmanieji telefonai, kurie veikia su „Android“ operacine sistema, dažnai susiduria su įvairiausiomis saugomis problemomis. Ir nors „Google“ deda milžiniškas pastangas, kad užtikrintų vartotojų saugumą, tačiau to, akivaizdu, nepakanka. Saugumo bendrovė „McAfee“ tai įrodė ir dar kartą.

Naujausias atliktas tyrimas atskleidžia, jog daugelis „Android“ išmaniųjų telefonų atkeliauja su kenkėjiškomis programėlėmis. Taip yra todėl, kad gamintojai tam tikras užduotis paveda programinės įrangos tiekėjams, o tai leidžia piktavaliams užkrėsti produktus kenkėjiškais kodais jų pristatymo metu.

Saugumo specialistai įvardijo ir didžiausią grėsmę vartotojams keliantį įskiepį, kuris gali pasiekti net ir tuos, kurie įsigijo visiškai naują, nenaudotą, išmanųjį telefoną. Teigiama, kad didžiulę grėsmę kelia proxy įskiepiai. Tokie papildiniai leidžia kibernetiniams nusikaltėliams patekti į įrenginius penkioms minutėms ir juos apkrėsti kenkėjišku programiniu kodu.

Teigiama, kad toks kenkėjiškų programų įterpimo būdas pradėtas taikyti, kuomet sumažėjo išmaniųjų telefonų programinės įrangos kaina. Kadangi aplikacijų kūrėjų konkurencija tapo vis didesnė, pardavėjai, kaip pranešama, kreipėsi į mažesnes bendroves.

Kompanijos „Trend Micro“ vyriausiasis tyrėjas Fiodoras Jaročkinas tokią situaciją aiškina paprastai – „šiais laikais nėra nieko nemokamo“. Jis taip pat teigė, kad dėl aršios programinės įrangos tiekėjų konkurencijos į programėles pradėta diegti nepageidaujama funkcija, vadinama tyliaisiais įskiepiais. Tyrėjas patikrino dešimtis platformų dėl galimo kenkėjiškų programų ir rado daugiau nei 80 tokių įskiepių.

Šiuose įrenginiuose aptikta kenkėjiška programinė įranga paverčia juos tarpiniais serveriais, kurie vėliau naudojami vogti ir pardavinėti SMS žinutes, perimti socialinių tinklų ir internetinio el. pašto paskyras. Tyrėjai apskaičiavo, kad užkrėstų prietaisų visame pasaulyje yra milijonai, daugiausia jų yra Pietryčių Azijoje ir Rytų Europoje. Šiame tyrime taip pat teigiama, kad patys kibernetiniai nusikaltėliai yra sakę, jog užkrėstų įrenginių skaičius siekia apie 8,9 mln.

Žinoma, jeigu įsigysite išmanųjį telefoną su jau apkrėsta programine įranga – tuomet problemų gali kilti nemažai. Kaip bebūtų, bendros taisyklės gali padėti išvengti didesnių bėdų, todėl rekomenduojame atsiminti šiuos dalykus:

  1. Niekada nesisiųskite programėlių iš nežinomų parduotuvių, naudokitės tik „Google Play“ ar kitomis, gerai žinomomis;
  2. Būkite atsargūs spausdami nuorodas elektroniniuose laiškuose ar nežinomuose internetiniuose puslapiuose;
  3. Nuolat atnaujinkite savo telefono operacinę sistemą;
  4. Naudokite antivirusines programėles;
  5. Saugokite savo asmeninę informaciją ir nedalinkite jos kitiems.

Reikėtų nepamiršti ir pasirūpinti tinkamu slaptažodžiu, o taip pat naudoti ir dviejų faktorių autentifikacijos priemones, kurios gali ženkliai sumažinti užpuolikų sėkmę.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!