Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/rysiai/86459/del-sunkiai-suvokiamu-istatymu-vienoje-salyje-gali-nelikti-whatsapp-ir-ne-tik/spausdinti/

Dėl sunkiai suvokiamų įstatymų, vienoje šalyje gali nelikti „WhatsApp“ ir ne tik

Publikuota: 2023-03-16 21:06
Tematika: Telekomunikacijos
Autorius: Lukas Snarskis
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

WhatsApp“ šiuo metu yra bene viena populiariausių momentinių pranešimų platformų rinkoje. Bendrovės „Meta“ valdoma aplikacija nuolat sulaukia įvairių atnaujinimų, tačiau vienoje šalyje ji gali tapti neprieinama.

Dėl sunkiai suvokiamų įstatymų, vienoje šalyje gali nelikti „WhatsApp“ ir ne tik

Jungtinėje Karalystėje svarstomas įstatymas gali įpareigoti susilpninti programėlėje naudojamą šifravimą, kuris šiuo metu skirtas tam, jog būtų apsaugoti vartotojų susirašinėjimai. Tokie pokyčiai kelia didžiulį susirūpinimą ne tik tarp „Meta“, bet ir kitų technologijų kompanijų. Pastarųjų, įskaitant ir saugumo specialistų, teigimu, norint apsaugoti vartotojus nuo įsilaužimo ir kitų grėsmių – būtinas visiškas šifravimas.

Nepaisant specialistų ir socialinių tinklų atstovų pasipiktinimo, Jungtinėje Karalystėje šis įstatymas stumiasi į priekį, o pagrindinė to priežastis – galimybė perskaityti turinį, kuris galimai yra neteisėto pobūdžio. Kaip skelbia pats „WhatsApp“ vadovas Willas Cathcartas, jeigu šioje šalyje būtų priimtas toks įstatymas, „Meta“ valdoma programėlė nesutiktų jo vykdyti, kas gali reikšti ir programėlės blokavimą šalyje.

Verta paminėti, jog naujojo įstatymo ketina nesilaikyti ne tik „WhatsApp“, bet ir saugių susirašinėjimų programėlės „Signal“ vadovai. Pastarieji buvo kiek kategoriškesni ir patikino, jog priėmus tokį įstatymą – „Signal“ nedelsiant pasitrauktų iš JK rinkos.

Daugelyje susirašinėjimo ar socialinių tinklų programėlių naudojamas žinučių kodavimas apsaugo vartotojus nuo to, kad jų susirašinėjimus galėtų perskaityti kas nors kitas. Tai reiškia, jog prieigos prie susirašinėjimų platformose neturi ne tik tretieji asmenys, bet ir pati platforma ar jos valdytojai. Tokiu būdu užtikrinama, kad įsilaužimo atveju nenukentėtų privatus vartotojų turinys.

Nors tai vartotojams suteikia saugumo, tačiau Jungtinės Karalystės politikai mano kitaip. Kaip jau minėjome, pagrindinė tokių galimų pokyčių priežastis yra gauti galimybę aptikti nelegalų ir įstatymus pažeidžiantį turinį. Tokį pasiūlymą yra pateikęs Borisas Johnsonas, o dabar šis siūlymas skinasi kelią parlamente.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!