Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/rysiai/86060/kinija-sulauke-didziule-smugio-uzblokuota-net-230-telefonams-skirtu-programeliu/spausdinti/

Kinija sulaukė didžiulė smūgio: užblokuota net 230 telefonams skirtų programėlių

Publikuota: 2023-02-09 12:43
Tematika: Telekomunikacijos
Autorius: Lukas Snarskis
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

Išmaniųjų telefonų vartotojai dažnai susiduria su įvairiais saugumo iššūkiais, o ganėtinai opią problemą spręsti pradėta ir Indijoje. Visame pasaulyje įžvelgiant vis didėjančią Kinijos grėsmę, Indijoje buvo imtasi beprecedenčių veiksmų.

Kinija sulaukė didžiulė smūgio: užblokuota net 230 telefonams skirtų programėlių

Indijos vyriausybė ėmėsi skubių veiksmų prieš daugelį Kinijos paskolų ir lažybų programėlių, skirtų išmaniesiems telefonams. Atlikusi išsamią 288 Kinijos programėlių analizę, Elektronikos ir informacinių technologijų ministerija (MeitY) uždraudė net 230 aplikacijų, o jų veikimui apriboti buvo pritaikytos skubios priemonės, leidžiančios nedelsiant imtis veiksmų.

Teigiama, kad toks sprendimas priimtas remiantis Vidaus reikalų ministerijos rekomendacijomis dėl galimos šių programėlių prieigos prie Indijos piliečių asmens duomenų. Imtis veiksmų paskatino daugybė pranešimų apie turto prievartavimą ir priekabiavimą prie asmenų, kurie per šias programėles gavo mažas arba nedideles paskolas.

Kai kuriais atvejais palūkanų normos padidintos net iki 3000 proc. Kai skolininkai nesugebėjo grąžinti, jiems buvo išsiųstos grasinančios žinutės ir netgi paviešintos nuotraukos. Skelbiama, kad tokia savivalė lėmė ir nemažą kiekį savižudybių, kurios fiksuotos įvairiuose Indijos regionuose.

Po veiksmų, kurių ėmėsi Indijos vyriausybė, analogiškas priemones rekomenduojama taikyti ir kitoms valstybėms, kur yra pasiekiamos atitinkamos programėlės. Nustatyta, kad 94 užblokuotos aplikacijos yra prieinamos tokiose parduotuvėse kaip „Google Play“ ar „App Store“, o kitos buvo platinamos pasitelkiant trečiųjų šalių nuorodas.

Vyriausybė taip pat paskelbė patarimą, primindama piliečiams, kad lažybos ir azartiniai lošimai yra neteisėti daugelyje šalies regionų, o šių lažybų platformų reklama taip pat yra neteisėta pagal 2019 metais priimtą vartotojų apsaugos įstatymą, 1995 metais įteisintą kabelinės televizijos tinklo reguliavimo įstatymą ir nuo 2021 metų galiojančias IT taisykles.

Verta pastebėti, kad tai jau ne pirmas kartas, kuomet Indijoje blokuojamos aplikacijos iš Kinijos. Dėl grėsmės šalies suverenitetui ir saugumui buvo užblokuotos ir tokios programėlės kaip „TikTok“, „Xender“ ar daugelio pamėgtas „PUBG Mobile“ žaidimas. Visos šios aplikacijos buvo blokuojamos dėl slapto vartotojų duomenų rinkimo bei naudojimo.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!