Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/rysiai/83875/sviesolaidziais-galima-snipineti-uz-kilometro-esancius-zmones/spausdinti/

Šviesolaidžiais galima šnipinėti už kilometro esančius žmones

Publikuota: 2022-08-08 13:35
Tematika: Telekomunikacijos
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Šviesolaidžiais, naudojamais, pavyzdžiui, interneto infrastruktūroje, galima šnipinėti. Įrenginiu, fiksuojančiu silpnus kabeliais siunčiamų signalų pokyčius galima perimti toliau nei už kilometro tariamus žodžius.

Šviesolaidžiais galima šnipinėti už kilometro esančius žmones
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Šviesolaidžių gijomis sklindanti šviesa transportuoja duomenis po visą pasaulį, po žeme ir okeanuose. Anksčiau tyrėjai jau buvo išsiaiškinę, kad šie kabeliai gali veikti ir kaip jutikliai – pavyzdžiui, aptikti žemės drebėjimus ir sekti banginius. Tuo tarpu, Bo Wang iš Tsinghua universiteto Kinijoje su kolegomis sukonstravo prietaisą, kuriame optinės gijos naudojamos pasiklausyti netoli jų kalbančius žmones.

Prietaisu fiksuojami šviesos pokyčiai, kylantys, kai šalia šviesolaidžio kas nors kalba. Atlikdami bandymą, tyrėjai šalia duomenis perduodančio šviesolaidžio tarė frazę „it’s nine-fifteen“ (liet. po devynių penkiolika). Garsu buvo veikiama maždaug 3 metrai šviesolaidžio. Likęs 1,1 kilometro ilgio kabelis buvo suvyniotas ant ritės kitame kambaryje, kur buvo prijungtas prietaisas.

Tuomet komanda klausėsi prietaisu perimtų garso bangų. Nors žodžiai neskambėjo visai aiškiai, Wangas sako, kad naudojant egzistuojančius kompiuterinius kalbos apdorojimo metodus, juos būtų galima padaryti lengviau suprantamais.

Šviesolaidžio kabeliai yra puikūs jutikliai, nes jais sklindančios šviesos charakteristikos pokyčiai kaupiasi ir sustiprinai pakankamai, kad galėtų būti aptikti, sako Aristides Marcano Olaizola iš Delaware'o valstijos.

„Optinės gijos labai jautrios vibracijoms, tad bet kokios pastatuose esančios gijos yra savotiški mikrofonai, galintys perimti bet kokius pokalbius,” pažymi Luc Thévenaz iš Šveicarijos federalinio technologijos instituto Lausanne'oje. Jis ir Marcano Olaizola nepriklausomai tyrė šią idėją prieš 20 metų, bet daugelis žmonių apie tokią galimybę nė nenutuokia, pastebi jis.

Wangui su savo komanda ši idėja kilo, bandant sukurti kitokį fibrooptinį jutiklį, bet rezultatuose nuolat maišydavosi jų balsai.

Nors naujas prietaisas sudėtingas, Wangas sako, kad inžinerinį pasiruošimą turintis ir pakankamai atkaklus asmuo, pasinaudodamas jų metodu, galėtų ką nors šnipinėti ir be jokių „blakių“, jei turėtų priėjimą prie šviesolaidžio.

Tam būtų galima užkirsti kelią, parinkus šviesolaidžio gijas dengiantį metalinį ar stiklo sluoksnį, kad jie būtų mažiau jautrūs garso vibracijoms, sako Wangas. Pavyzdžiui, kai jo komanda laboratorijoje naudojamo šviesolaidžio gijas apvyniojo plienine viela, prietaisu jokių prasmingų garso bangų aptikti nepavyko.

Karmela Padavic-Callaghan / www.newscientist.com
Nuoroda: arxiv.org/abs/2207.05267

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!