Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/rysiai/81359/neskubekite-pirkti-naujausiu-flagmanu-2022-metu-android-telefonai-gali-tureti-labai-rimtu-problemu/spausdinti/

Neskubėkite pirkti naujausių flagmanų: 2022 metų „Android“ telefonai gali turėti labai rimtų problemų

Publikuota: 2022-01-07 19:49
Tematika: Telekomunikacijos
Autorius: Leonardas Sindaravičius
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

Metų pradžia ir perspektyviausių metų išmaniųjų telefonų testai netruko priminti 2015-ųjų, kuomet viskas apie ką kalbėjo technologijų tinklaraščiai buvo „Snapdragon 810“ perkaitimo problemos. Dėl tos problemos „Samsung“ netruko pakeisti „Galaxy S6“ procesorių į savo pačios gamintus „Exynos 7420“, tačiau daugelis JAV ir Kinijos rinkas pasiekusių įrenginių vis vien naudojo minėtą „Snapdragon“ lustą.

Neskubėkite pirkti naujausių flagmanų: 2022 metų „Android“ telefonai gali turėti labai rimtų problemų

Galiausiai tiek pati „Qualcomm“, tiek išmaniųjų telefonų gamintojai rado būdų sumažinti procesoriaus temperatūrą nepaaukojant našumo. Šiemet problema net rimtesnė, mat net trys naujausi ir galingiausi telefonams skirti procesoriai – „Snapdragon 8 Gen 1“, „MediaTek Dimensity 9000“ ir net „Samsung Exynos 2200“ – kenčia dėl tos pačios problemos.

„MediaTek“ flagmanas yra gaminamas naudojant „TSMC“ 4 nanometrų procesą, tuo tarpu „Snapdragon“ bei „Exynos“ yra gaminami „Samsung“ fabrikuose naudojant pačios Pietų Korėjos technologijų milžinės išvystytą 4 nm procesą. Dar praėjusį mėnesį „Twitter“ vartotojas „Ice Universe“ skelbė, jog „naujuose „Motorola“ flagmanuose ekstremalūs testai nemenkai įkaitina „Snapdragon 8 Gen 1“. Psichologiškai pasiruoškite, nes 2022 metai gali būti labai karšti metai „Android“ telefonams“. Akivaizdu, jog apie temperatūrą jis kalbėjo tiesiogine prasme.

Vartotojas kalbėjo apie naujausią „Motorola“ kūrinį – „Edge X30“ – tai pirmasis telefonas su naujuoju „Snapdragon 8 Gen 1“ procesoriumi, kuriame pagrindinio branduolio vaidmenį atlieka „Cortex-A510“. Pasak „Golden Reviewer“ testų, šie branduoliai yra 15 proc. galingesni už senesnius „Cortex-A55“, bet tuo pačiu sunaudoja 70 proc. daugiau energijos, o tai reiškia, kad jie yra maždaug 30 proc. mažiau efektyvūs lyginant su naujesniais „Cortex-A510“.

Tuo pačiu testuotojai pastebėjo, jog „Snapdragon 8 Gen 1“ integruoti „X2“ procesoriai taip pat yra 15 % našesni lyginant su „X1“, tačiau siūlo mažesnį efektyvumą. Galiausiai „A-710“ branduoliai veikia identiškai senesnio modelio „Cortex-A78“. Kalbant apie grafikos procesorius, „Golden Reviewer“ neturėjo kuo skųstis – šie net 50 % galingesni ir veikia 44 % efektyviau nei praeitos kartos procesoriuose integruoti grafikos branduoliai. Pasak testuotojų, naujas „Snapdragon 8 Gen 1“ integruotas grafikos apdorojimo lustas yra beveik toks pat geras, kaip „Apple A15 Bionic“.

Ženkliai geresnio gamybos proceso dėka, „TSMC“ išvystytu procesu gaminami „MediaTek Dimensity 9000“. Nors prekyboje dar nėra nė vieno išmaniojo telefono su šiuo lustų rinkiniu, lūkesčiai aukšti – manoma, kad jie bus našesni bei efektyvesni už konkurenciją. Kalbant apie „Exynos“ procesorius, daugelis tikisi rezultatų, prilygstančių „Snapdragon 8 Gen 1“, vis dėlto jie abu gaminami toje pačioje gamykloje naudojant identišką gamybos procesą.

Prie viso to pridedant puslaidininkių komponentų trūkumą, nenustojančias kalbas apie Mūro dėsnio pabaigą ir besitęsiančią pandemiją, akivaizdu, kad laukia dar vieni chaotiški metai technologijų entuziastams. Dėl minėto lustų trūkumo procesorių gamintojai suteikia sau daugiau laisvės kokybės kontrolės srityje, pavyzdžiui, jei „Snapdragon 8 Gen 1“ temperatūros valdymo problemos tęsis, „Qualcomm“ gali mėginti sugrąžinti savo lustų produkciją atgal į „TSMC“ gamyklas, atsisakydama tolesnio bendradarbiavimo su „Samsung Foundry“.

Tačiau kaip rodo pastarųjų keletos metų patirtis, bendradarbiavimas su „TSMC“ prilygsta griežimui antruoju smuiku „Apple“ orkestre, mat būtent Kalifornijos technologijų lyderė yra viena pagrindinių Taivano puslaidininkių kompanijos klienčių. Praėjusių metų trečiajame ketvirtyje „TSMC“ valdė net 53% pasaulinės puslaidininkių rinkos, tad remiantis vien skaičiais, sunku laikyti „Samsung“ rimta konkurente – pastaroji tuo pat metu valdė apie 17% globalios puslaidininkių komponentų rinkos.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!