Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/rysiai/80977/whatsapp-nenustoja-stebinti-su-nauja-funkcija-dar-vienas-privatumo-skandalas/spausdinti/

„WhatsApp“ nenustoja stebinti: su nauja funkcija, dar vienas privatumo skandalas

Publikuota: 2021-12-10 13:17
Tematika: Telekomunikacijos
Autorius: Leonardas Sindaravičius
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

Praėjusiais metais viena populiariausių susirašinėjimo programų „WhatsApp“ įgijo iki tol nematytą funkcijją – išnykstančias žinutes. Vienintelis šios savybės trūkumas buvo tas, kad ją reikėjo aktyvuoti rankiniu būdu kiekvienam asmeniniam pokalbiui. „WhatsApp“ kūrėjai galiausiai atkreipė į tai dėmesį – nuo šiol išnykstančias žinutes galima nustatyti kaip standartinę (angl. default) programos funkciją.

„WhatsApp“ nenustoja stebinti: su nauja funkcija, dar vienas privatumo skandalas

Įjungus šią funkciją visos žinutės bus ištrintos periodiškai kas 24 valandas, savaitę arba 90 dienų. Taip pat jei pasirinksite tai kaip numatytąjį programos veikimo būdą, Jums pradedant naują pokalbį pašnekovas gaus pranešimą, jog žinutės vėliau bus automatiškai ištrintos. Atnaujinta „WhatsApp“ savybė neveiks su egzistuojančiais pokalbiais bei grupiniais susirašinėjimais.

Norint įjungti žinučių „išnykimą“ reikės įsijungti „WhatsApp“, nustatymų skiltyje rasti paskyros nuostatas bei pasirinkti privatumo poskyrį („Settings“ – „Account“ – „Privacy“, jei naudojate anglišką aplikacijos versiją), kuriame bus „Disappearing messages“.

Dar vienas „WhatsApp“ privatumo skandalas

Išmaniųjų telefonų naudotojai dažniausiai neapsiriboja viena susirašinėjimo platforma ir naudoja mažiausiai du skirtingus socialinius tinklus žinutėms siųsti. Ko gero daugelis nė nesusimąsto, jog tai yra teisingas pasirinkimas – neseniai buvo nutekintas dokumentas, patvirtinantis, jog kai kurios aplikacijos perduoda nemažą dalį duomenų JAV žvalgybos tarnyboms.

Pasak žurnale „Rolling Stone“ paskelbto straipsnio, FTB (federalinis tyrimų biuras) gali legaliais būdais gauti informaciją iš bet kurios susirašinėjimo programėlės. Tuo pačiu „Facebook“ tinklui priklausanti „WhatsApp“ bei „Apple“ valdoma „iMessage“ yra dvi aplikacijos, išsiunčiančios šiai tarnybai daugiausia informacijos.

Dokumente skelbiama, jog „WhatsApp“, „iMessage“ bei „Line“ po teisinio prašymo atskleidė vartotojų asmeninių žinučių turinį FTB, tačiau alternatyvios aplikacijos, kaip „Signal“, „Telegram“ bei „Viber“ žinučių turinio agentūrai neatskleidė.

Legaliai FTB gali gauti adresų knygelės turinį tiek iš nelegalia veikla įtariamo asmens, tiek iš jo kontaktų, tačiau tik jei turi kratos orderį. „iMessage“ situacija kiek kitokia – biuras turi prieigą prie viso vartotojų žinučių turinio, jei naudotojai kuria atsargines susirašinėjimų kopijas „iCloud“. Tai yra dėl to, jog „Apple“ yra įpareigota suteikti FTB „iCloud“ šifravimo raktą, jei agentūra turi tam orderį.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!