Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/rysiai/80920/sekmingai-paleisti-dar-du-galileo-palydovai-atvers-nauju-rinkos-galimybiu/spausdinti/

Sėkmingai paleisti dar du „Galileo“ palydovai atvers naujų rinkos galimybių

Publikuota: 2021-12-06 15:34
Tematika: Telekomunikacijos
Inf. šaltinis: LRT.lt

2021 m. gruodžio 4 d. iš Europos kosmodromo Kuru (Prancūzijos Gviana) sėkmingai paleisti du nauji „Galileo“ palydovai. Iš viso šiuo metu iškelti 28 „Galileo“ palydovai, kurie įvairiems pramonės sektoriams galės teikti patikimesnes paslaugas ir siųsti tikslesnius signalus, rašoma Europos Sąjungos kosmoso programos agentūros pranešime.

Sėkmingai paleisti dar du „Galileo“ palydovai atvers naujų rinkos galimybių
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Pirmadienį ryte iš Kuru (Prancūzijos Gviana) sėkmingai pakilo „Sojuz“ raketa VS-26. Po beveik keturių valandų skrydžio nuo jos atsiskyrė „Galileo“ palydovai 27 ir 28. 11-asis „Galileo“ paleidimas yra pirmasis iš šešių paleidimų serijos (vienu skrydžiu pakeliant po du palydovus), leisiančios „Galileo“ teikti tikslesnius duomenis dabartiniams naudotojams ir atversiančios naujų rinkos galimybių.

„Galileo“ palydovai iš viršutinės raketos dalies į orbitą išleisti 5 val. 09 min. Vidurio Europos laiku. Šiuo metu juos valdo ES kosmoso programos agentūra (EUSPA) ir jos pramonės atstovų grupė, atsakinga už palydovų operacijas po atsiskyrimo nuo nešančiosios raketos paleidimo ir ankstyvosios fazės orbitoje etapu.

Šis etapas yra vienas svarbiausių vykdant kosmoso misiją, kadangi erdvėlaivis paleidžiamas ir nukreipiamas skrieti tinkama orbita, ir palaipsniui įjungiami bei išbandomi pirmieji palydovų elementai.

Ateinančiomis dienomis EUSPA komanda, atsakinga už palydovų operacijas jiems atsiskyrus nuo nešančiosios raketos, palydovus pradės valdyti iš specialaus „Galileo“ valdymo centro Oberpfafenhofene (Vokietija), kol jie ims skrieti tikslia orbita 23 220 km aukštyje. Paleisti veikti ir nuodugniai išbandyti orbitoje, palydovai pradės teikti „Galileo“ paslaugas.

Tai Europinės partnerystės projektas: „Galileo“ valdo Europos Komisija, sistemos operacijas ir paslaugų teikimą prižiūri EUSPA, o sistemos kūrimu, palydovų pirkimu ir antžeminiu segmentu rūpinasi Europos kosmoso agentūra (EKA).

„Šiandien galime didžiuotis, kad vykdant ambicingiausią ir didžiausią Europos Sąjungos pramonės projektą „Galileo“ sėkmingai įgyvendintas dar vienas svarbus tikslas, – sako EUSPA vykdomasis direktorius Rodrigo da Costa. – Tiksliausios pasaulyje padėties nustatymo sistemos sėkmingas papildymas palydovais 27 ir 28 nepaprastai svarbus daugiau kaip dviems mlrd. naudotojų visame pasaulyje. Šį rezultatą leido pasiekti intensyvus mūsų, Europos Komisijos, Europos kosmoso agentūros (EKA) ir mūsų pramonės partnerių bendradarbiavimas. Norėčiau nuoširdžiai padėkoti visoms prie šio darbo prisidėjusioms šalims, dedančioms visas pastangas, kad misija būtų sėkminga.“

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!