Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/rysiai/80809/dar-viena-vinis-i-huawei-telefonu-karsta-pavojuje-daugiau-nei-9-mln-irenginiu/spausdinti/

Dar viena vinis į „Huawei“ telefonų karstą: pavojuje daugiau nei 9 mln. įrenginių

Publikuota: 2021-11-29 15:19
Tematika: Telekomunikacijos
Autorius: Lukas Snarskis
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

Kinijos milžinės „Huawei“ išmaniųjų telefonų verslas per pastaruosius keletą metų iš aukštumų krito į žemumas, o tai iš esmės lėmė JAV pritaikytos sankcijos. Ir nors bendrovė kai kuriais atvejais rado sprendimų kaip tęsti pradėtus darbus, tačiau prieš keletą dienų virš gamintojo susikaupė daugiau juodų debesų.

Dar viena vinis į „Huawei“ telefonų karstą: pavojuje daugiau nei 9 mln. įrenginių

„Huawei“ jau kuris laikas itin garsiai kalbą apie „AppGallery“, kuri naudojama bendrovės telefonuose kaip „Google Play“ parduotuvės alternatyva. Tačiau prieš kelias dienas pasirodė pranešimų, kuriuose kalbama apie daugiau nei 9,3 mln. Kompanijos telefonų, kurie gali būti apkrėsti virusu.

Pranešama, kad „Huawei AppGallery“ plinta kenkėjiškas kodas, kuris slepiasi įvairiuose žaidimuose, o jo tikslas – surinkti informaciją apie telefono naudotojus bei telefonų numerius. Šią saugumo spragą aptiko „Doctor Web“ tyrėjai, kurie nustatė, kad „Android.Cynos.7.origin“ pavadinimu žinomas virusas slepiasi net 190 žaidimų.

Šio viruso veikimo principas labai paprastas. Vos tik įsidiegus vieną iš užkrėstų programėlių, vartotojai gauna prašymą suteikti prieigą prie telefonų skambučių, o pasitelkus ją renkama informacija apie įrenginį. Tarp kaupiamų duomenų patenka medžiaga apie lokaciją, mobilių tinklų parametrus, sisteminę informaciją ir pan.

Apkrėstų programėlių sąrašas.

Pastebima ir tai, jog kenkėjiškas kodas daugeliu atveju paslėptas žaidimuose, kurie skirti vaikams. Specialistai pažymi, kad nors iš pirmo žvilgsnio telefono numerio nutekėjimas ir gali pasirodyti kaip nedidelė problema, tačiau realybėje tai gali būti kur kas pavojingiau nei galvojama, ypatingai jeigu išmaniuoju telefonu naudojasi jaunieji šeimos nariai.

„Net jei telefono numeris yra registruotas suaugusio asmens, vaikiško žaidimo atsisiuntimas gali indikuoti, kad įrenginiu naudojasi ir jaunesni asmenys. Sunku būtų patikėti, jog tėvai norėtų, kad jų telefono numeris būtų persiunčiamas į nežinomus serverius“, – teigia „Doctor Web“ specialistai.

Užkrėstos programėlės jau buvo pašalintos iš „Huawei AppGallery“, tačiau jeigu vartotojai jas įsidiegė į savo išmanųjį telefoną – jas teks išdiegti rankiniu būdu. Jeigu pastarosiomis dienomis atsisiuntėte žaidimų, kurie skirti jaunesniems šeimos nariams – rekomenduojame juos saugumo sumetimais pašalinti iš savo įrenginių.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!