Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/rysiai/80218/telia-jau-pasiruose-komercinio-5g-startui/spausdinti/

„Telia“ jau pasiruošę komercinio 5G startui

Publikuota: 2021-10-14 14:58
Tematika: Telekomunikacijos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Beveik trejus metus 5G ryšio technologijos bandymus Lietuvoje atliekanti „Telia“ nuo vasaros pradžios Lietuvoje įdiegė per 250 naujos kartos „Ericsson“ bazinių stočių, jos palaiko visų kartų ryšio technologijas, įskaitant ir 5G. Komercines 5G paslaugas bendrovė planuoja teikti vos tik aukcione įsigijusi reikiamus dažnius.

„COVID pandemija parodė, kad ryšio tinklų kokybė tapo svarbi kaip niekad iki šiol. Dar daugiau – be gero ryšio mes nesugebėsime plėtoti šalies. Esu įsitikinęs, kad bendromis ryšio operatorių ir viešojo sektoriaus institucijų pastangomis padarysime Lietuvą dar geresne šalimi gyventi ir dirbti. Per porą metų mes parodysime Europai, kad Lietuva gali pirmauti plėtojant 5G ryšio technologiją. Tai yra „Telia“ įsipareigojimas ir mes žinome, kaip tai padaryti“, – sako „Telia“ vadovas Danas Strombergas.

Jis kartu su Susisiekimo ministerijos ir kitų valstybinių institucijų bei trijų didžiųjų telekomunikacijų bendrovių vadovais Vilniuje pasirašė memorandumą dėl 5G ryšio plėtros Lietuvoje. Ryšių reguliavimo tarnyba numato, kad vienos iš trijų 5G ryšiui skirtų dažnių juostų – 700 MHz – aukcionas bus paskelbtas po dviejų savaičių.

Pasak D. Strombergo, „Telia“ atnaujina savo tinklą „Ericsson“ bazinėmis stotimis, kurios palaiko tiek 2G, 3G ir 4G, tiek 5G ryšį, taigi yra pasiruošusi įjungti komercinį 5G ryšį vos gavusi reikiamus dažnius. Šiuo metu operatoriaus tinkle jau veikia 250 tokių stočių, iš viso per dvejus metus „Telia“ planuoja pakeisti apie 2000 bazinių stočių.

Išbandė tūkstančiai žmonių

„Telia“ dar 2018-aisiais Vilniuje viena pirmųjų Europoje realiame tinkle įdiegė 5G technologiją, o pernai lapkritį pakvietė naujos kartos ryšį nemokamai testuoti savo klientus, turinčius 5G palaikantį telefoną ar modemą ir neribotus duomenis suteikiantį planą. Šiame etape prie bandymų prisijungė tūkstančiai vartotojų – žmonių, įmonių ir paties operatoriaus darbuotojų.

„Telia“ specialistams 5G ryšio bandymai realiai veikiančiame tinkle leido įgyti patirties diegiant ir konfigūruojant 5G stotis, testuojant jų darbą ir pritaikant pagrindinį „Telia“ tinklą veikti su 5G technologija. Ruoštis komercinio 5G ryšio startui padeda ir duomenų vartojimo įžvalgos bei žmonių atsiliepimai.

Taip pat „Telia“ bendradarbiauja su įvairių telefonų bei maršrutizatorių gamintojais, kurie aktyvuoja 5G ryšį savo įrenginiuose Lietuvos teritorijoje. Tai turės ilgalaikę naudą, kadangi pritaikyti telefonų modelius užtrunka laiko, o sykį aktyvavus, 5G ryšys juose veiks ir ateityje, visų šalies operatorių tinkluose.

5G skatina naršyti daugiau

Remiantis „Telia“ tinklo statistika, maksimali 5G ryšio greitaveika testavimo periodu siekė apie 2 Gb/s, vidutinė sparta – tarp 600 ir 1 300 Mb/s. 5G ryšiu kiekvienas vartotojas vidutiniškai persiuntė keliasdešimt gigabaitų duomenų, o rekordininkai pasiekė ir kelis šimtus gigabaitų. Tai apie 10 kartų daugiau nei mobiliuoju internetu vidutiniškai persiunčia vienas mobiliojo interneto vartotojas Lietuvoje.

Kad 5G ryšys skatina naršyti dažniau ir daugiau, patvirtina ir komercines 5G ryšio paslaugas jau naudojančių šalių statistika. Pavyzdžiui, Suomijoje, kur „Telia“ 5G ryšys yra prieinamas daugiau nei pusei šalies gyventojų, 5G planų klientai persiunčia vidutiniškai 40 proc. daugiau duomenų nei 4G naudotojai.

5G ryšio bandymais Lietuvoje pasinaudojo ir verslas: naujos kartos ryšį testavo Klaipėdos Laisvojoje ekonominėje zonoje įsikūrę verslai, taip pat šią technologiją „Telia“ išbandė su keliais partneriais. Tarp jų – „Teltonika Networks“, kuri jau kuria pirmuosius lietuviškus 5G produktus, pramoninio lygio mobiliojo ryšio maršrutizatorius.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!