Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/rysiai/79672/vokietija-inicijuoja-pokycius-telefonu-rinkoje-nors-gamintojai-jau-sirsta-taciau-vartotojams-tai-labai-patiks/spausdinti/

Vokietija inicijuoja pokyčius telefonų rinkoje: nors gamintojai jau širsta, tačiau vartotojams tai labai patiks

Publikuota: 2021-09-08 09:27
Tematika: Telekomunikacijos
Autorius: Lukas Snarskis
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

Renkantis išmanųjį telefoną, daugeliui vis svarbiau tampa jo ilgaamžiškumas. Jau ne vienerius metus pastebima tendencija, jog vartotojai yra linkę vis rečiau keisti savo turimą įrenginį, o prie to bando prisitaikyti ir gamintojai.

Vokietija inicijuoja pokyčius telefonų rinkoje: nors gamintojai jau širsta, tačiau vartotojams tai labai patiks

„Apple“ kuriami išmanieji telefonai programinės įrangos atnaujinimų sulaukia maždaug penkerius metus po išleidimo, o JAV milžinę vytis pradėjo ir tos kompanijos, kurių produktuose veikia „Android“ operacinė sistema. Nors daugelis gamintojų vis dar siūlo dvejus metus trunkantį telefonų palaikymą, tačiau vis dažniau yra žadamas ir trejų, o kartais net ir ketverių metų palaikymas. Kiek kitokią nuomonę šiuo klausimu turi Vokietijos vyriausybė.

Šalies vyriausybė nėra nusiteikusi taikstytis su tokiu gamintojų požiūriu ir vartotojus bei svarsto įteisinti priemones, kurios priverstų bendroves suteikti palaikymą septyneriems metams. Naujausia informacija rodo, kad Vokietijos vyriausybė šiuo metu bendrauja su Europos komisija, jog telefonų ir planšečių gamintojai būtų įpareigoti pateikti saugumo atnaujinimus bei pasiūlyti reikiamas dalis septinis metus po įrenginio įsigijimo. Pažymima ir tai, jog pakaitinės dalys turėtų būti siūlomos už daugeliui prieinamą kainą.

Manoma, kad vokiečiai tokiais pokyčiais nori pasiekti du tikslus. Pirmasis jų, padidinti įrenginių patikimumą bei pagerinti jų priežiūrą. Tikimasi, jog šie pokyčiai paskatintų gamintojus skirti daugiau dėmesio jų įrenginių veikimui ilgajame periode. Antrasis tikslas susijęs su aplinkosauga. Manoma, kad tai sumažintų gamybą, o tuo pačiu ir išmetamų elektronikos atliekų kiekį.

Jeigu Europos Komisija nuspręstų patvirtinti Vokietijos vyriausybės iškeltus siūlymus, jeigu galėtų įsigalioti ne anksčiau kaip 2023 metais. Nesunku nuspėti, jog vien kalbos apie tokius pasikeitimus yra itin prieštaringai vertinamos daugelio gamintojų. Net neabejojama, kad didžiosios kompanijos jau ruošia savo kontrargumentus tokiems pasiūlymams, kuriuos inicijavo Vokietija.

Verta pastebėti ir tai, jog dauguma įrenginių jau ir dabar pasižymi geresnėmis ilgaamžiškumo savybėmis nei anksčiau. Viena iš apklausų atskleidė, jog daugiau nei 40 proc. vartotojų vis dar naudojasi „Android 9.0 Pie“ operacinės sistemos versija, kuri buvo išleista prieš daugiau nei trejus metus. Tiesa, daugelio šių įrenginių jau nepasiekia saugumo atnaujinimai, nes jų palaikymas jau pasibaigęs. Dėl šios priežasties, pastebimas ir aktyvesnis „Android“ vartotojų perėjimas prie „Apple“ kuriamos produkcijos.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!