Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/rysiai/77559/jokio-privatumo-android-telefone-i-google-serverius-siunciami-neisivaizduojami-kiekiai-privaciu-duomenu/spausdinti/

Jokio privatumo „Android“ telefone: į „Google“ serverius siunčiami neįsivaizduojami kiekiai privačių duomenų

Publikuota: 2021-04-03 19:27
Tematika: Telekomunikacijos
Autorius: Ignas Petrikonis
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

„Android“ ir „iOS“ išmaniųjų telefonų suteikiamas duomenų saugumas pastaruoju metu yra labai opi tema. Nors tam tikrų spragų turi abi sistemos, „Apple“ produkcija tradiciškai laikoma šiek tiek saugesne ir labiau privatumą gerbiančia, nei „Android“. Neseniai atliktas tyrimas, deja, šią tendenciją tik patvirtina.

Jokio privatumo „Android“ telefone: į „Google“ serverius siunčiami neįsivaizduojami kiekiai privačių duomenų

Douglas Leith iš Airijos „Trinity“ koledžo dalyvavo tyrime, kuriame buvo siekiama nustatyti ir palyginti informacijos kiekius, kuriuos į savo operacinių sistemų kūrėjų serverius siunčia „Android“ ir „iOS“ įrenginiai. Mokslininkai apskaičiavo, jog minimaliai sukonfigūruoti abiejų konkurentų prietaisai į savo tėvines bendroves duomenis siunčia vidutiniškai kas 4,5 minutės.

Jokio privatumo „Android“ telefone: į „Google“ serverius siunčiami neįsivaizduojami kiekiai privačių duomenų

Problema tame, kad siunčiama informacija pažeidžia vartotojų privatumą – minėtuose duomenyse užfiksuota telemetrinė informacija, IMEI, įrenginio ir SIM kortelės serijos numeriai, nors prietaiso savininkas ir yra uždraudęs dalintis tokia jautria informacija.

Menka paguoda tapo nebent tai, jog „iPhone“ turi kur kas mažesnį apetitą šiems duomenims, Lyginant abiejų operacinių sistemų telefonus įvairiose būsenose – su/be SIM kortelės, sukonfigūruoto bei su atstatytais gamykliniais parametrais ir pan. – pastebėta, jog įjungtus įrenginį, „Android“ praktiškai visais atvejais į „Google“ serverius išsiųsdavo didesnį duomenų failą – 3,6 MB, lyginant su vos 42 KB, kuriuos „Apple“ pateikdavo „iOS“.

Kitaip tariant, „Google“ iš visų JAV esančių „Android“ įrenginių kas 12 valandų surenka 1,3 TB duomenų, o „Apple“ iš „iOS“ – vos 5,8 GB. Tyrėjai nerimauja, kad didžioji dalis taip surinktos informacijos yra pažeidžianti vartotojų privatumą ir padeda „Google“ dar geriau pažinti savo „Android“ prietaisų savininkus, kas panaudojama norint jiems parodyti dar aktualesnę reklamą ir didinti iš tokios veiklos uždirbamą pelną.

„Google“ į paskelbtus tyrimo rezultatus sureagavo neįprastai greitai ir paleido daugybę kritikos strėlių į jį atlikusius mokslininkus. Paieškos milžinės manymu, tyrimo metodologija turi trūkumų, todėl jo išvados yra klaidingos.

Labai tikėtina, kad jums kils klausimas, kokia yra oficiali tokio dažno duomenų siuntimo į „Google“ serverius priežastis. „Android“ inžinieriai aiškina, jog visa tai būtina, kad operacinė sistema „veiktų taip, kaip turėtų, telefonas būtų saugus ir veiktų efektyviai.“

Kad ir kaip „Google“ prieštarautų tyrimo išvadoms, tikimasi, jog mokslininkai šiuo ir kitais panašiais darbais padės atkreipti visuomenės dėmesį į tai, kiek daug duomenų apie juos renka didžiosios technologijų milžinės bei galimai privers pačias bendroves būti skaidresnes ir atskleisti daugiau informacijos apie tai, kokia informacijai tiksliai yra nuolat renkama apie vartotojus.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!