Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/rysiai/77473/aptiktas-metu-klastingiausias-virusas-telefono-programines-irangos-atnaujinimas-gali-padaryti-milziniska-zala/spausdinti/

Aptiktas metų klastingiausias virusas: telefono programinės įrangos atnaujinimas gali padaryti milžinišką žalą

Publikuota: 2021-03-29 17:25
Tematika: Telekomunikacijos
Autorius: Lukas Snarskis
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

Mobiliųjų operacinių sistemų rinkoje – „Android“ yra neabejotinas lyderis, kuris užima didžiulę rinkos dalį. Niekam ne paslaptis ir tai, jog pagrindinė „Google“ plėtojamos platformos konkurentė – „iOS“, tačiau didžiausias skirtumas tarp jų – saugumo užtikrinimas. „Android“ nuolatos susiduria su įvairiausiomis saugumo problemomis, o tai smarkiai įtakoja ir tai, jog operacinės kodas yra atviras visiems.

Aptiktas metų klastingiausias virusas: telefono programinės įrangos atnaujinimas gali padaryti milžinišką žalą

Įvairios „Android“ operacinės sistemos versijos nuolatos yra atakuojamos piktavalių, o visai neseniai pasklido informacija ir apie dar vieną itin kenksmingą ir pavojingą virusą. Remiantis naujausiais duomenimis, naujasis kenkėjas maskuojamas kaip Jūsų operacinės sistemos atnaujinimas, o daugeliui vartotojų tai gali sukelti nemenkų problemų identifikuojant tai.

Naujasis virusas atkeliauja ne iš „Google Play Store“ parduotuvės, kurią rasime beveik kiekviename „Android“ išmaniajame telefone, o jo veikimo principas – itin klastingas. Šis kenkėjas veikia kaip programinės įrangos atnaujinimo programėlė ir daugelis vartotojų gali pamanyti, kad jų telefonas tiesiog sulaukė naujinio. Tai išties gali pasirodyti kaip tiesiog dar vienas „Android“ atnaujinimas, tačiau to rezultatai bus visiškai kitokie nei galima buvo tikėtis iš pradžių.

Pranešama, kad naujasis virusas, kurį aptiko saugumo specialistai iš „Zimperium“, siunčia privačią nukentėjusiųjų informaciją į šį virusą palaikančius serverius. Tai reiškia, jog piktavaliai gali pasisavinti Jūsų kontaktus, žinutes, skambučių įrašus ir daugybę kitos informacijos. Verta paminėti ir tai, jog šis virusas gali paslapčia aktyvuoti išmaniojo telefono mikrofoną ar, naudojantis kamera, fiksuoti nuotraukas.

Daugeliui tikriausiai kyla klausimas kaip vis dėlto išvengti tokio viruso, kuris šiuo metu yra laikomas vienu paslaptingiausiu ir sunkiausiai pastebimu „Android“ pasaulyje. Kadangi šis kenkėjas negali atkeliauti iš „Play Store“ parduotuvės, tai paprasčiausias dalykas ką Jūs turėtumėte padaryti – vengti siųstis ir įdiegti programėles iš trečiųjų šalių puslapių ar parduotuvių. Tai yra lengviausia terpė tokiems virusams plisti, todėl rekomenduojame naudotis tik oficialia „Google“ aplikacijų parduotuve, kurioje šis kenkėjas dar nebuvo pastebėtas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!