Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/rysiai/75374/lietuvoje-jungiamas-5g-rysys/spausdinti/

Lietuvoje jungiamas 5G ryšys

Publikuota: 2020-11-10 15:45
Tematika: Telekomunikacijos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Telekomunikacijų ir IT bendrovė „Telia“ Lietuvoje jungia naujos kartos 5G mobilųjį ryšį: Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos centruose jau veikia 11 naujos technologijos bazinių stočių, dar dvi 5G stotys gruodžio pradžioje bus įdiegtos Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ). Nekomercinei 5G ryšio paslaugai naudojami Lietuvos ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) suteikti technologijos testavimo dažniai, rašoma pranešime.

Nuo pat šiuolaikinio mobiliojo ryšio pradžios Lietuvoje 1995-aisiais, „Telia“ pirmoji rinkoje pristatė visas naujausias mobiliojo ryšio technologijas – 2G, 3G ir 4G. Dabar atėjo eilė ir 5G.

„2018-aisiais Vilniuje vieni pirmųjų Europoje išbandėme 5G technologiją realiame tinkle. Šiandien 5G ryšys Lietuvoje žengia antrąjį žingsnį – jungiame 13 bazinių stočių, kurios žmonėms ir įmonėms leis be jokių papildomų mokesčių patiems įvertinti svarbiausius 5G privalumus, o pirmiausia – įspūdingą mobiliojo interneto greitį“, – sako „Telia“ vadovas Danas Strömbergas. Jis „Telia“ grupėje taip pat yra atsakingas už Danijos bei Estijos rinkas.

Pasak D. Strömbergo, naujos kartos mobilusis ryšys skatins tvarios skaitmeninės visuomenės kūrimą ir suteiks kokybinį šuolį daugelyje sričių – nuo švietimo, medicinos iki transporto ar laisvalaikio.

Komercines naujos kartos 5G mobiliojo ryšio paslaugas Lietuvoje „Telia“ pradės teikti įvykus 5G radijo dažnių aukcionui. Tikimasi, kad tai bus jau kitais metais.

Praėjusią savaitę „Telia“ pasirašė strateginės partnerystės susitarimą su Švedijos bendrove „Ericsson“ dėl mobiliojo ryšio tinklo atnaujinimo ir 5G ryšio plėtros. Per artimiausius trejetą metų Lietuvoje „Telia“ su „Ericsson“ įranga iš viso planuoja atnaujinti apie 2000 bazinių stočių. Iki šiol savo mobiliajame RAN tinkle „Telia“ naudoja „Huawei“ įrangą, kurios nuo kitų metų palaipsniui bus atsisakoma.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!