Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/rysiai/75349/google-isleido-nauja-programele-gales-uzblokuoti-jusu-telefona-uz-skolas/spausdinti/

„Google“ išleido naują programėlę: galės užblokuoti jūsų telefoną už skolas

Publikuota: 2020-11-09 07:15
Tematika: Telekomunikacijos
Autorius: Ignas Petrikonis
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

„Google Play Store“ aplikacijų parduotuvėje pasirodė keista „Google“ programėlė, pavadinimu „Device Lock Controller“. Ji buvo išleista dar birželį ir iki dabar teturėjo maždaug 10 atsisiuntimų, o jos funkcija gali nustebinti ne vieną. Ji skirta padėti kreditoriams, bankams, operatoriams ir kitiems subjektams, kuriems esate skolingi pinigų, užblokuoti jūsų telefoną.

Oficialus programėlės aprašymas skamba taip: „Device Lock Controller“ suteikia prietaiso valdymo galimybes kredito teikėjams. Teikėjai gali nuotoliniu būdu apriboti prieigą prie jūsų įrenginio, jei nemokate kredito įmokų. Apribotas įrenginys galės atlikti tik pačias būtiniausias funkcijas – skambinti pagalbos tarnyboms ir leisti jo savininkui reguliuoti nustatymus.“

Remiantis pirmųjų aplikaciją aptikusių ir ištyrinėjusių „XDA–Developers“ pranešimu, programėlė naudoja „DeviceAdminService“ aplikacijos programavimo sąsają (API), kuri leidžia jai nuotoliniu būdu kontroliuoti įvairias įrenginio funkcijas. Tą pačią API naudoja įvairios bendrovės, valdydamos savo darbuotojams suteiktus tarnybinius telefonus.

„Google“ išleido naują programėlę: galės užblokuoti jūsų telefoną už skolas

Tai kokia mintis slypi po visais šiais aprašymais? Karantino laikotarpiu suprastėjus ekonominei situacijai daugelyje pasaulio regionų suaktyvėjo sukčiavimo būdas, kai pirkėjas įsigyja išmanųjį telefoną su sutartimi ar lizingu, iškart jį parduoda antrinėje rinkoje bei vėliau nemoka mėnesinių įmokų. Iki šiol kreditoriams nelikdavo nieko kito, kaip tik įtraukti telefono IMEI numerį į juodąjį sąrašą, taip neleidžiant jam prisijungti prie operatoriaus tinklo, tačiau tai nebuvo veiksminga, nes tokie įrenginiai vis tiek sėkmingai veikdavo užsienio valstybėse, o nuo to nukentėdavo nebent antrasis apgautas savininkas.

Manoma, kad gamykliškai įdiegta ir neištrinama „Device Lock Controller“ leis operatyviau reaguoti į nemokamas mėnesines įmokas, atgrasys nuo įvairių sukčiavimo schemų ir paskatins skolininką greičiau atsiskaityti su kreditoriais.

Tačiau kad ir kaip inovatyviai skambėtų „Device Lock Controller“ idėja, ši programėlė kelia etinę dilemą. Nors kreditoriai ir paslaugų teikėjai turi teisę atgauti nesumokėtus pinigus, šiais laikais telefono suteikiamas ryšys su pasauliu yra tiesiog būtinas, tad vartotojas, ypač jeigu jis nėra sukčius ir įmokų nesumokėjo dėl rimtų priežasčių, su užblokuotu išmaniuoju yra paliekamas labai didelėje bėdoje, kas netgi gali suveikti priešingai – demotyvuoti grąžinti skolas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!