Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/rysiai/74361/saugokites-pigus-kiniski-telefonai-gali-slapta-vogti-jusu-pinigus/spausdinti/

Saugokitės: pigūs kiniški telefonai gali slapta vogti jūsų pinigus

Publikuota: 2020-09-01 14:22
Tematika: Telekomunikacijos
Autorius: Ignas Petrikonis
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

Kinijos kompanija „Transsion Holdings“, valdanti „Tecno“ ir „Infinix“ išmaniųjų telefonų prekės ženklus, savo kelią į sėkmę pradėjo prieš šešetą metų. Iki tol bendrovė gamino mygtukinius mobiliuosius telefonus, todėl 2014 metais įvykęs perėjimas prie išmaniųjų buvo didelis žingsnis, leidęs jai tapti vienu konkurencingiausių žaidėjų Afrikos ir kai kurių Azijos šalių rinkose. „Tecno“ ir „Infinix“ visada garsėjo maksimaliai maža kaina, suteikusia galimybę vartotojams besivystančiuose regionuose žengti į išmaniųjų telefonų pasaulį. Deja, neseniai paaiškėjo, jog už gražaus ir nekaltai atrodančio fasado slypi niūri realybė – kai kurie šių prekės ženklų įrenginiai pirkėjus pasiekdavo su kenkėjiška programine įranga.

Saugokitės: pigūs kiniški telefonai gali slapta vogti jūsų pinigus

Naujas „BuzzFeed News“ tyrimas atskleidžia, kad šie pigūs kiniški telefonai be savininko žinios įdiegdavo programėles ir užsakydavo įvairias mokamas paslaugas. Tai iliustruoja vieno Pietų Afrikos Respublikos piliečio atvejis, kai jo „Tecno W2“ išmanusis nuolat rodydavo įkyrias reklamas, kurios nutraukdavo skambučius ir susirašinėjimą. Maža to, auka neilgai trukus pastebėjo, jog telefonas nesuprantamu būdu išnaudojo mobiliojo interneto duomenis ir be jo sutikimo užsakė nežinomų programėlių mokamas prenumeratas.

„BuzzFeed News“ ir mobilių įrenginių kibernetinio saugumo ekspertai iš „Secure–D“ aptiko, kad „Tecno“ išmaniajame buvo įdiegti „xHelper“ ir „Triada“ virusai. Jie paslapčia ir išnaudojo brangius vartotojo mobiliuosius duomenis ir bandė pavogti pinigus, užsakydami nepatvirtintas prenumeratas. „Secure–D“ atskleidė, kad jos kurta sistema, kurią mobiliojo ryšio operatoriai naudoja apsaugoti savo tinklams ir vartotojams, užblokavo net 844 tūkstančius operacijų, susijusių su „Transsion Holdings“ valdomų prekės ženklų telefonuose įdiegtais virusais. Didžiausias transakcijų kiekis buvo stebimas nuo praėjusių metų kovo iki gruodžio.

Pateikus konkrečius įrodymus, „Transsion Holdings“ atstovui spaudai nebeliko nieko kita kaip tik patvirtinti, kad kai kurie „Tecno W2“ egzemplioriai išties turėjo gamykliškai instaliuotą „xHelper“ ir „Triada kenkėjišką programinę įrangą. Tiesa, bendrovė teigia su tuo neturinti nieko bendra ir apkaltino „neidentifikuotą tiekėją tiekimo grandinėje“, pabrėždama, jog vartotojo duomenų ir įrenginių saugumas visada buvo vienas kompanijos prioritetų.

„Transsion Holdings“ neigia uždirbusi pinigų iš šių virusų, tačiau atsisako atskleisti, kiek išmaniųjų telefono tiksliai buvo apkrėsta.

Be to, „Secure–D“ nustatė, jog nuo analogiški virusai buvo aptikti ne tik „Tecno“ ar „Infinix“, bet ir ne mažiau populiariuose „Alcatel“ telefonuose, kuriuos gamina Kinijos elektronikos milžinė „TCL“. Atvejai apie iš vartotojų tokiu būdu pavogtus pinigus pasigirdo iš Brazilijos, Mianmaro ir Nigerijos.

Visgi ekspertai pateikia įrodymų, kad išsivysčiusiose šalyse gyvenantys žmonės nuo to taip pat neapsaugoti. „Malwarebytes“ nustatė du kiniškos kilmės išmaniuosius, pagal JAV vyriausybės finansuojamą „Lifeline“ programą siūlomus vargingesniems piliečiams.

Kad ir kaip bebūtų gaila, toks kenkėjiškos programinės įrangos paviešinimas tikrai nepadarys galo žmonių apgaudinėjimui ir kibernetinėms vagystėms, Taigi, labai akylai stebėkite, kokios programėlės ir paslaugos yra jūsų telefone bei iš ko susideda jūsų mobiliojo ryšio sąskaita, ypač jei tai pigus kiniškas įrenginys

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!