Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/rysiai/73566/tiktok-snipineja-jusu-jautria-informacija-tai-aptiko-naujoji-ios-14/spausdinti/

„TikTok“ šnipinėja jūsų jautrią informaciją: tai aptiko naujoji „iOS 14“

Publikuota: 2020-07-01 12:11
Tematika: Telekomunikacijos
Autorius: Ignas Petrikonis
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

Trumpų vaizdo įrašų socialinis tinklas „TikTok“ pasaulyje populiarėja tiesiog žaibišku greičiu – programėlės atsisiuntimai jau skaičiuojami milijardais. Tačiau nuo pat „TikTok“ pasirodymo pradžios įvairūs ekspertai žėrė priekaištus dėl vartotojo duomenų saugumo, o kai kurie jų netgi vadino šią socialinę platformą Kinijos slaptųjų tarnybų projektu šnipinėti žmones visame pasaulyje. „TikTok“ šįkart vėl įkliuvo, o tai padėjo atskleisti prieš beveik savaitę pristatyta „iOS 14“ operacinė sistema.

„TikTok“ šnipinėja jūsų jautrią informaciją: tai aptiko naujoji „iOS 14“

Pasirodo, „TikTok“ vartotojui nežinant tikrina jo iškarpinę (angl. clipboard) – vietą telefone, į kurią patenka kur nors nukopijuotas tekstas, nuotraukos ar bet kas kitas, ką galime vienur nukopijuoti ir kitur įklijuoti. Tokį aplikacijos elgesį aptiko ankstyvųjų „iOS 14“ versijų testuotojai, kurių „iPhone“ pasirodydavo pranešimas apie „TikTok“ bandymą pasiekti iškarpinę, vos tik jie atidarydavo programėlę.

„Apple“ istoriškai visada daug dėmesio skyrė vartotojo privatumui, todėl „iOS 14“ dar stipriau kovoja su įvairių programėlių bandymais pasiekti jautrią vartotojo informaciją. Ankstesnėse „iOS“ versijose buvo įspėjama apie aktyvią aplikacijų prieigą prie kameros ar buvimo vietos, o „iOS 14“ informuoja ir apie prieigą prie iškarpinės.

„TikTok“ atstovai greitai sureagavo į bręstantį skandalą ir netrukus išleido „iPhone“ skirtos programėlės atnaujinimą, kuris ištaiso šią spragą, keliančią riziką privačiai vartotojo informacijai. Jų teigimu, prieiga prie iškarpinės buvo reikalinga brukalų prevencijai (greičiausiai kovojama su kenksmingų pasikartojančių komentarų skelbėjais). Deja, apie analogišką atnaujinimą Android telefonams buvo nutylėta – neaišku, kada jis pasirodys, jei išvis bus išleistas.

Įdomu tai, kad „TikTok“ nėra vienintelė programėlė, praktikuojanti tokį nesaugų elgesį – prie iškarpinės lenda ir tokios gerai žinomos aplikacijos kaip „Overstock“, „Accuweather“, „AliExpress“, „Patreon“, „Call of Duty Mobile“ ir „Google News“, tad kopijuodami jautrią informaciją, turėkite tai omenyje.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!