Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/rysiai/73521/kenciate-nuo-leto-rysio-elono-musko-kompanija-kviecia-testuoti-kosmoso-interneta/spausdinti/

Kenčiate nuo lėto ryšio? Elono Musko kompanija kviečia testuoti kosmoso internetą

Publikuota: 2020-06-28 10:04
Tematika: Telekomunikacijos
Autorius: Ignas Petrikonis
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

Įsivaizduokite, stovyklaujate miške ir užfiksavę smagią akimirką ruošiatės ją įkelti į „Instagram“, tačiau viskas, ką jums pavyksta padaryti – pamatyti besisukančius ratukus ir suprasti, kad jūsų operatoriau žadamas beveik šimtaprocentis Lietuvos teritorijos 4G padengimas yra labiau fikcija nei realybė. Panašiai jaučiasi ir atokiose sodybose besiilsintys žmonės, nuolat svarstantys, ar iki kompiuterio ar maršrutizatoriumi vedančiu laidu išties teka internetas, o ne slenka vėžliukai.

Kenčiate nuo lėto ryšio? Elono Musko kompanija kviečia testuoti kosmoso internetą

Laimė, ši problema aktuali praktiškai kiekviename pasaulio regione, o ją išspręsti bando ne kas kitas, o pats „Tesla“ įkūrėjas Elonas Muskas. Jam taip pat priklausanti privati astronautikos kompanija „SpaceX“ jau kviečia registruotis pirmuosius savanorius, kurie išbandys palydovinį „Starlink“ internetą, turintį tapti tikru džiaugsmu nuo lėto ryšio kenčiančių vietovių gyventojams ir lankytojams.

Tai greičiausiai yra susiję su faktu, kad birželio 13 dieną kosmosą pasiekė dar 58 nauji „Starlink“ palydovai, padidinę jų skaičių iki net 540. Pasak „SpaceX“ generalinio direktoriaus Elono Musko, 400 „Starlink“ palydovo užtenka silpnam Žemės padengimui, o 800 – vidutiniam. Vis dėlto pagal pirminį planą bus bandomą paleisti 12000 palydovų, o JAV Federalinei ryšių komisijai „SpaceX“ pateikė prašymą paleisti net 30000 „Starlink“ satelitų.

Kita vertus, 540 palydovų jau pakanka, kad būtų galima išbandyti kosminį internetą. Kol svetainėje prašoma įvesti tik savo elektroninį paštą, šalį ir pašto kodą, taip užregistruojant jus gauti naujienas apie „Starlink“ prieinamumą jūsų vietovėje. Galbūt testavimas pirmiausia prasidės kituose regionuose, tačiau bent jau būsime išbandę savo laimę.

Spėjama, kad pirmasis testavimo etapas prasidės vasaros pabaigoje arba rudenį, kai orbitoje skries Musko minėti 800 palydovų, o jų teikiamą ryšį pirmieji išbandyti turėtų šiaurinėje šalies dalyje gyvenantys amerikiečiai.

Pasak „SpaceX“, „Starlink“ pasiūlys interneto greičius, kurie sieks net iki vieno gigabito per sekundę (tokia sparta džiaugiasi kai kurie Lietuvos didmiesčių gyventojai, turintys šviesolaidinį internetą), o vėlavimas svyruos nuo 25 iki 35 milisekundžių. Tokie skaičiai yra dešimtis kartų geresni, nei senosios kartos palydovinio interneto – jis siūlė vos 25 megabitų per sekundę atsisiuntimo greitį.

Kita vertus, labai didelė tikimybė, jog realiomis sąlygomis pirminiame „Starlink“ testavimo etape greitis bus kur kas mažesnis – kai kurių ekspertų spėjimu, galimai net neviršys 3Mbps ribos. Tačiau „Starlink“ galimai jau pačioje pradžioje išspręs didžiausią senosios kartos satelitinio interneto problemą – net iki 500ms siekiantį vėlinimą, neleidžiantį šio interneto naudoti konferenciniams pokalbiams ar vaizdo žaidimams.

Tokią prielaidą leidžia daryti „Musko“ „Twitter“ įrašas, kuriame jis skelbia, kad „Starlink“ vėlavimas bus „maždaug 20ms“, o pati paslauga kuriama turint galvoje konkurencingus kompiuterinius žaidimus, kurių didelis gerbėjas yra ir pats Elonas. Kompanijos vadovas taip pat prognozuoja, jog antra „Starlink“ versija vėlinimą sumažins net iki 8ms. Jei testavimas praeis sklandžiai, Elonas Muskas žada, jog „Starlink“ paslauga kainuos maždaug 80 JAV dolerių per mėnesį ir iš pradžių taps prieinama tik JAV ir Kanadoje, bet vėliau išsiplės ir visame pasaulyje.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!