Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/rysiai/73350/2020-m-ismaniuju-telefonu-savininkai-lietuvoje-nukentejo-nuo-9-000-kibernetiniu-ataku/spausdinti/

2020 m. išmaniųjų telefonų savininkai Lietuvoje nukentėjo nuo 9 000 kibernetinių atakų

Publikuota: 2020-06-14 07:18
Tematika: Telekomunikacijos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Peržiūrėję kibernetinių atakų statistiką, „Kaspersky“ ekspertai pastebėjo, kad 2020 m. sausio – birželio mėnesiais išmaniųjų telefonų vartotojai nukentėjo nuo 9 287 kenkėjiškų programų išpuolių. Bendri duomenys aiškiai parodė, kad karantinas neturėjo ypatingos įtakos Baltijos regiono kibernetinių grėsmių kraštovaizdžiui. Pavyzdžiui, Latvijoje buvo užfiksuota 10 000, o Estijoje – 4 700 kibernetinių išpuolių.

Išmaniųjų telefonų vaidmuo verslo procesuose ir kasdieniame gyvenime sparčiai auga kiekvieną dieną. O kibernetiniai nusikaltėliai vis daugiau dėmesio skiria išmaniesiems įrenginiams skirtų kenkėjiškų programų kūrimui ir platinimui. Tinkamai pasirinktas laikas gali tapti pagrindine kenkėjiškos kampanijos dalimi, kuri leidžia pasinaudoti tais vartotojais, kurie keičia savo saugumo praktiką pagal patiriamą spaudimą ir savo telefonuose neturi patikimų saugumo sprendimų.

Ištisus metus kibernetinių išpuolių skaičius smarkiai nesikeitė, o tai reiškia, kad karantino priemonių įgyvendinimas nepadarė didelės įtakos mobiliųjų grėsmių kraštovaizdžiui šiame regione. Šiuo metu vidutiniškai fiksuojama apie 2000–2500 kibernetinių atakų per mėnesį. Tai galima paaiškinti tuo, kad mobiliosios platformos nepriklauso nuo fizinės vartotojo vietos ir gali prisitaikyti prie skirtingų gyvenimo būdų.

2020 m. išmaniųjų telefonų savininkai Lietuvoje nukentėjo nuo 9 000 kibernetinių atakų

„Nors 2 500 kibernetinių išpuolių prieš mobiliųjų telefonų vartotojus gali atrodyti kaip didelis skaičius, tačiau šiuo sudėtingu laikotarpiu dauguma Lietuvoje gyvenančių išmaniųjų telefonų ir planšetinių kompiuterių savininkų išliko budrūs ir sėkmingai išvengė sukčių pinklių, – sako Andis Steinmanis, „Kaspersky“ vadovas Baltijos šalims, ir priduria: – Kiekviena sistema turi savo pažeidžiamumų, tačiau žmogiškasis faktorius dažnai laikomas vienu pavojingiausių, todėl džiaugiamės matydami, kad pasaulinė pandemija ir pasikeitusios darbo sąlygos neturėjo papildomos įtakos kibernetinėms atakoms, kurios pasiekė vartotojus ir kurias užblokavo mūsų saugumo produktai.“

Norintiems apsaugoti savo išmaniuosius įrenginius, „Kaspersky“ saugumo ekspertai pataria:

  • Išmaniesiems telefonams skirtas programėles įdiekite tik iš oficialių programų parduotuvių, pavyzdžiui, „Google Play“ arba „App Store“.
  • Išmaniojo telefono nustatymuose užblokuokite programų diegimą iš nežinomų šaltinių.
  • Neapeidinėkite prietaiso apribojimų, nes kibernetiniams nusikaltėliams tai gali suteikti neribotas galimybes atlikti savo išpuolius.
  • Visada įdiekite sistemos ir programų atnaujinimus – jie panaikina pažeidžiamumus ir apsaugo jūsų įrenginius. Atkreipkite dėmesį, kad OS sistemos atnaujinimai niekada neturėtų būti atsisiųsti iš išorinių šaltinių (nebent dalyvaujate oficialiuose beta testavimuose). Programų atnaujinimus galima įdiegti tik per oficialias programų parduotuves.
  • Naudokite patikimus saugumo sprendimus, kurie padės užtikrinti visapusišką apsaugą nuo kibernetinių grėsmių.
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!