Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/rysiai/73322/whatsapp-vartotoju-telefonu-numeriai-atsidure-google-paieskoje-kalta-viena-programeles-funkcija/spausdinti/

„WhatsApp“ vartotojų telefonų numeriai atsidūrė „Google“ paieškoje, kalta viena programėlės funkcija

Publikuota: 2020-06-12 07:08
Tematika: Telekomunikacijos
Autorius: Lukas Snarskis
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

Tikriausiai kiekvienas iš mūsų žino bendravimui skirtą programėlę „WhatsApp“. Tai neabejotinai viena populiariausių tokio pobūdžio aplikacijų ir daugelis iš Jūsų neabejotinai esate ją išbandę. Nepaisant to, jog tai yra viena populiariausių tokio pobūdžio aplikacijų, jos kūrėjai dažnai sulaukia kritikos iš saugumo ekspertų dėl nepakankamo dėmesio vartotojų duomenų apsaugai.

„WhatsApp“ vartotojų telefonų numeriai atsidūrė „Google“ paieškoje, kalta viena programėlės funkcija

Kibernetinio saugumo specialistas Athulas Jayaramas neseniai atskleidė dar vieną „WhatsApp“ saugumo spragą, kuri pasireiškia tuomet, kai yra sukuriamas pokalbių kambarys, pasinaudojant QR kodo pakvietimus. Paaiškėjo, kad pasinaudojant tokia galimybe, Jūsų telefono numeris, o kai kuriais atvejais net ir žinutės, gali atsirasti „Google“ ar kitose paieškos sistemose.

Pranešama, kad tokiu būdu „Google“ paieškoje atsirado daugiau nei 300 tūkst. telefonų numerių. Taip nutiko, nes „WhatsApp“ šiai galimybei naudojo „wa.me“ domeną, o nuoroda, kuri gaunama nuskanavus QR kodą pateikiama kartu su Jūsų telefono numeriu. Šias nuorodas susekdavo „Google“ naudojami paieškų robotai, kurie ir įtraukdavo tokias nuorodas į paieškos sistemos rezultatų puslapius.

Ir nors iš pradžių buvo skelbiama, jog „WhatsApp“ nesiėmė jokių veiksmų, tačiau šio straipsnio rašymo metu „Google“ paieškos sistemoje jau nebuvo galima rasti jokios informacijos su vartotojų telefonų numeriais. Tai, jog „WhatsApp“ išsprendė šią problemą patvirtino ir šią spragą aptikęs A. Jayaramas.

Primename, kad „WhatsApp“ yra viena populiariausių tokio tipo programėlių. 2014 metais „WhatsApp“ įsigijo „Facebook“, kuri tuo metu už šią programėlę paplojo 21,8 mlrd. JAV dolerių. Tai buvo išties milžiniška suma, nepaisant to, jog aplikaciją naudojosi jau 500 mln. vartotojų. Tačiau vos per 6 metus šis skaičius išaugo net 4 kartus. „WhatsApp“ užfiksavo 2 mlrd. registruotų vartotojų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!