Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/rysiai/72822/kompiuteriniai-zaidimai-ir-steam-platforma-bites-tinkle-veiks-sparciau/spausdinti/

Kompiuteriniai žaidimai ir „Steam“ platforma „Bitės“ tinkle veiks sparčiau

Publikuota: 2020-05-06 17:43
Tematika: Telekomunikacijos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Nuo šiol populiariausia pasaulyje kompiuterinių žaidimų platforma „Steam“ „Bitės“ tinkle veiks stabiliau ir sparčiau. Bendrovė savo tinkle įdiegė platformos savininkės „Valve“ laikinąją duomenų saugyklą, kuri „Counter-Strike“, „Dota 2“ ir kituose itin populiariuose žaidimuose užtikrins geresnį vėlinimo laiko ir pasiekiamumo (angl. ping) rodiklį, o pačius žaidimus ir jų atnaujinimus leis parsisiųsti sparčiau. Visame pasaulyje populiaria platforma „Steam“ lietuviai naudojasi itin aktyviai – karantino metu jai skirtas duomenų srautas išaugo net 30 proc., rodo agreguoti anoniminiai „Bitės“ tinklo vartojimo duomenys.

Kompiuteriniai žaidimai ir „Steam“ platforma „Bitės“ tinkle veiks sparčiau

„Šiuo svarbiu tinklo atnaujinimu šįkart lengviname kompiuterinių žaidėjų kasdienybę. Jis svarbus, nes matome ryškią tendenciją – mūsų klientai vis daugiau dėmesio skiria kompiuteriniams žaidimams. Pavyzdžiui, praėjusiais metais jų parsisiuntimui prireikė nuo 120 iki 460 proc. daugiau duomenų, priklausomai nuo naudojamos platformos. Karantino metu žaidimai vartotojams taip pat buvo itin įdomūs – „Steam“ platformoje mūsų tinkle buvo siunčiamasi 30 proc. daugiau duomenų nei įprastai“, – pastebi Gintas Butėnas, „Bitė Lietuva“ technologijų vadovas.

JAV kompanijos „Valve“ valdoma „Steam“ yra populiariausia pasaulyje žaidimų platforma. Čia savo žaidimus parduoda ir leidžia parsisiųsti didžioji dalis kompiuterinių žaidimų kūrėjų. Žaidėjai čia gali bendrauti, burti komandas ir realiu laiku žaisti kartu.

„Valve“ laikinosios duomenų saugyklos (angl. cache) perkėlimas į „Bitės“ tinklą padės sumažinti duomenų srauto vėlinimo laiką, atsirandantį platformos duomenims iš Lietuvos keliaujant į užsienio serverius Frankfurte ar Stokholme. Todėl trumpės duomenų kelionės iki serverių laikas ir taip platforma bei jos žaidimai veiks gerokai sklandžiau.

„Bendrovė „Valve“, kurdama „Steam“ tarnybos infrastruktūrą, visuomet stengiasi, kad ryšis su žaidėjais būtų kuo stabilesnis ir patikimesnis, tad už sklandų žaidimų atsisiuntimą ir veikimą atsakingi interneto tiekėjai. Žinia, kad atsarginės duomenų ir pačios parduotuvės elementų kopijos bus saugomos ir Lietuvoje, leidžia tikėtis dar didesnės greitaveikos diegiant ir atnaujinant žaidimų kolekcijas. Be abejo, daug sklandžiau veiks ir pati parduotuvė, joje esanti paieška, forumai, pagalbos puslapiai ir kiti funkcionalumai“, – tinklo atnaujinimus komentuoja Artūras Rumiancevas, žaidimų kritikas ir Lietuvos žaidimų kūrėjų asociacijos valdybos narys.

Augti turėtų ne tik platformos, bet ir jos serveriuose veikiančių internetinių žaidimų kokybė dėl sumažėjusio vėlinimo ir pasiekiamumo laiko rodiklio (angl. ping).

„Vėlinimo laiko trumpėjimas yra ypač svarbus internetiniuose žaidimuose, kur veiksmas vyksta greitai, pavyzdžiui, šaudyklėse. Kalbant žmonių kalba, šis rodiklis reiškia, kiek žaidimui užtrunka sureaguoti į žaidėjo komandą. Pavyzdžiui, jei „ping“ yra 200 milisekundžių, tai reiškia, kad internetinis žaidimas į komandą šauti sureaguos būtent po tokio laiko tarpo. Taip pat po 200 milisekundžių žaidėjai pamatys, kokį veiksmą atliko jų priešininkai. Šaudyklėse viskas vyksta taip greitai, kad net ir toks trumpas laiko tarpas kaip 200 milisekundžių gali būti reikšmingas ir gali gerokai sumažinti šansus laimėti“, – aiškina A. Rumiancevas.

Tarp šiuo metu populiariausių kompanijos „Valve“ žaidimų – visame pasaulyje žinoma ir lietuvių itin mėgstama pirmojo asmens šaudyklė „Counter-Strike“, MOBA žanro atstovas „Dota 2”. Šių ir kitų populiarių žaidimų veikimas dabar taps gerokai sklandesnis.

„Bitės“ tinkle veikia ne tik „Valve“, bet ir „Facebook“, „Google“ ir duomenų valdymo platformos „Akamai“ laikinosios duomenų saugyklos. Jos leidžia greičiau gauti socialinio tinklo „Facebook“ informaciją, vaizdo turinį – platformoje „YouTube“, greičiau apdoroti „Google“ užklausas. Taip pat „Bitės“ klientai gali sparčiau parsisiųsti programinės įrangos atnaujinimus į savo kompiuterius ar išmaniuosius įrenginius.

Šiuo metu „Bitės“ tinklas iš Lietuvos tiesiogiai sujungtas su mazgais Amsterdame, Frankfurte, Maskvoje, Stokholme ir Varšuvoje. „Bitė“ tiesioginiu papildomu 160 Gb/s kanalu yra sujungusi ir savo tinklus Lietuvoje ir Latvijoje. Šiais „Bitės“ kanalais į užsienį naudojasi bendrovės namų ir verslo klientai. Tarp pastarųjų – ir kiti šalies interneto tiekėjai, kurie savo klientų užklausas į kitų šalių tarnybines stotis nukreipia per „Bitės“ tinklą.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!