Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/rysiai/72217/rekordinis-falcon-9-raketos-panaudojimas-ir-pazadas-kad-dar-siais-metais-zmones-gales-naudotis-greituoju-starlink-palydovu-internetu/spausdinti/

Rekordinis „Falcon 9“ raketos panaudojimas ir pažadas, kad dar šiais metais žmonės galės naudotis greituoju „Starlink“ palydovų internetu

Publikuota: 2020-03-23 19:51
Tematika: Telekomunikacijos
Autorius: Darius Verbickas
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Komunikacijos palydovų konsteliacijos kūrimas įgauna pagreitį. „SpaceX“ sėkmingai į Žemės orbitą pakėlė naujausią „Starlink“ palydovų paketą ir šįkart buvo pasiektas naujas rekordas.

© „SpaceX“
© „SpaceX“

Gerai žinoma, kad Elonas Muskas ir „SpaceX“ siekia į Žemės orbitą iškelti tūkstančius palydovų, kurie sudarytų „Starlink“ tinklą ir taip būtų užtikrintas interneto ryšys kiekviename pasaulio kampelyje.

Šiuo projektu domisi ir Pentagonas, kuris yra skyręs 28 mln. dolerių bandymams. Bus testuojami greitai judantys „AC-130“ ir „KC-135“ lėktuvai ir taip siekiama išsiaiškinti tokio kosminio palydovų tinklo suderinamumą su jų įrenginiais.

Anksčiau buvo skelbiama, kad „Starlink“ sugebėjo į karo lėktuvų pilotų kabinas perduoti duomenis 610 megabitų per sekundę greičiu.

„SpaceX“ nuolat į orbitą iškelia po paketą „Starlink“ palydovų ir šią savaitę jų sėkmingai iškelta buvo dar 60.

Šis palydovų iškėlimas buvo reikšmingas ir dar dėl to, kad pirmą kartą „Falcon 9“ raketa buvo panaudota devintą kartą iš eilės. Šios pakopos, nešančios palydovus į Žemės orbitą, yra taip suprojektuotos, kad sugeba sėkmingai nusileisti ant žemės ir gali būti panaudotos kitam skrydžiui.

„SpaceX Starlink“ projekto inžinierė Lauren’a Lyons’a yra minėjusi, kad šios pakopos yra suprojektuotos taip, kad atlaikytų 10 skrydžių.

Deja, bet šis „Falcon 9“ raketos skrydis buvo paskutinis, nes ji nesugebėjo nusileisti ten, kur buvo planuotą. Bet kuriuo atveju – panaudoti tą pačią raketą 9 kartus yra stulbinamas pasiekimas.

Dabar aplink Žemės orbitą iš viso jau skrieja 360 „Starlink“ palydovų ir planuojama, kad dar šiais metais JAV ir Kanados žmonės galės naudotis šių palydovų užtikrinamu sparčiuoju plačiajuosčiu interneto ryšiu.

„SpaceX“ tvirtina, kad „Starlink“ palydovų užtikrinamas interneto ryšys pasižymės mažesne duomenų perdavimo delsa ir tuo pačiu užtikrins didesnį duomenų perdavimo greitį, nei dabar gali užtikrinti egzistuojančios palydovinės sistemos.

Džiugu matyti, kad visiems atsidūrus koronaviruso sukeltoje panikoje ir chaose sūkuryje – kai kurie dalykai nesustoja.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!