Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/rysiai/71956/jusu-telefonas-gali-buti-uzgrobtas-ultragarsinemis-bangomis/spausdinti/

Jūsų telefonas gali būti užgrobtas ultragarsinėmis bangomis

Publikuota: 2020-03-04 14:22
Tematika: Telekomunikacijos
Autorius: Ignas Petrikonis
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

Pasaulyje, kuris kiekvieną dieną vis labiau ir labiau tampa skaitmenizuotas, kibernetinis saugumas tampa vis didesniu rūpesčiu. Kenkėjiškos programos, nesaugūs Wi-Fi tinklai, apgavikiški elektroniniai laiškai – visiems žinomi skauduliai, tačiau nauja pasirodžiusi informacija pasėjo dar vieną nerimo sėklą. Pasirodo, šiuolaikinį telefoną pašaliniai asmenys gali perimti naudodami ultragarso bangas, jam tiesiog gulint ant stalo ir jums nieko neįtariant.

Tokį atradimą padarė Vašingtono St.Louis universiteto mokslininkai. Vienas tyrėjų nukreipė ultragarso bangas į išmanų telefoną ir apgaudamas balso asistentą įvykdė įvairius veiksmus, nė neprisiliesdamas prie prietaiso. Kaip tai įmanoma?

Jūsų telefonas gali būti užgrobtas ultragarsinėmis bangomis

Daugelis modernių išmaniųjų telefonų turi pagal nutylėjimą įjungtą balso asistento pažadinimą tam tikra komanda, pavyzdžiui „OK, Google“. Pasirodo, išmaniojo mikrofonas šias komandas gali užfiksuoti net joms ir esant už žmogaus klausos diapazono ribų, todėl blogų tikslų turintys asmenys gali tam tikromis komandomis atlikti skambučius, užfiksuoti nuotraukas, pareguliuoti garsą ir net skaityti jūsų SMS žinutes, jums apie tai net neįtariant.

Mokslininkai eksperimentą įvykdė po stalu pritvirtinę mikrofoną ir pjezoelektrinį keitiklį, leidusį atkurti norimas balso komandas ultragarso dažniu. Taip norėta įspėti žmones nepalikti savo išmaniųjų ant stalų ir įvairių kitų plokščių paviršių, kurie pagaminti iš stiklo, medžio ar metalo.

Tyrėjai eksperimentui sukūrė specialią programinę įrangą, pavadinimu „Surfing Attack“ ir nustatė, kad ji apgauna 15 iš 17 išmaniųjų telefonų, kurių gamintojai yra „Google“, „Motorola“, „Samsung“, „Xiaomi“ ir „Apple“.

Atradimo autoriai taip pat pateikė pasiūlymų, kaip nuo panašių atakų apsaugoti savo įrenginį. Paprasčiausias būdas – naudoti storesnį dėklą, kuris sulaiko kenkėjiškas ultragarso bangas. Jei vis dėlto nesate tokio tipo aksesuarų mėgėjas, siūloma dedant telefoną ant įtartino paviršiaus, po išmaniojo nugarėle pakišti šluostę ar kokį kitą audinio gabalą. Na, o geriausias pasiūlymas būtų nueiti į savo telefono nustatymus ir išjungti balso asistento aktyvavimą balso komanda.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!