Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/rysiai/71675/jav-maisto-ir-vaistu-administracija-nerado-rysio-tarp-ismaniuju-telefonu-spinduliuotes-ir-vezio/spausdinti/

JAV Maisto ir vaistų administracija nerado ryšio tarp išmaniųjų telefonų spinduliuotės ir vėžio

Publikuota: 2020-02-13 11:12
Tematika: Telekomunikacijos
Autorius: Ignas Petrikonis
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

Naujame Jungtinių Amerikos Valstijų Maisto ir vaistų administracijos (FDA) pranešime, kuriame apžvelgti aktualūs per paskutiniuosius 11 metų atlikti moksliniai tyrimai, teigiama, jog išmaniųjų telefonų radijo bangų spinduliuotė nekelia reikšmingo pavojaus sveikatai.

Paskelbtame dokumente pabrėžiama, kad „šiuo metu turimi epidemiologiniai ir vėžio pasireiškimo duomenys leidžia pagrįsti ankstesnę agentūros išvadą, jog kontaktas su išmaniuoju telefonu nesukels žymaus neigiamo poveikio žmogaus kūnui, jei šio šio prietaiso naudojimo limitas yra atitinkantis arba mažesnis už šiuo metu galiojančias normas.

JAV Maisto ir vaistų administracija nerado ryšio tarp išmaniųjų telefonų spinduliuotės ir vėžio

Šie rezultatai sutampa su pasauline 5G mobiliojo ryšio tinklo plėtra, pažadinusia prieš dešimtmečius nurimusias baimes dėl radijo ryšio spinduliuotės įtakos sveikatai. FDA pranešimas patvirtina 2018 metais padarytą išvadą, kad nėra pakankamai įrodymų, jog radijo bangų spinduliuotė gali lemti vėžio ar auglių atsiradimą.

Kita vertus, išvada nėra šimtaprocentinė. FDA skatina mokslininkus tęsti išmaniųjų telefonų įtakos sveikatai tyrimus ir sukoncentruoti dėmesį ne į visą populiaciją, o į tuos asmenis, kuriems auglių atsiradimo tikimybė yra didesnė už įprastinę.

2018 metais JAV atliktas Nacionalinės toksikologijos programos mokslinis tyrimas nustatė, kad pelės, patyrusios labai didelę elektromagnetinę spinduliuotę, buvo labai linkusios patirti auglių vystymąsi. Tiesa, FDA tyrime rado klaidų ir pabrėžė, jog šis atradimas vis dar yra diskutuotinas ir išvados negali būti taikomos žmonėms.

Išmaniųjų telefonų spinduliuotės baimės sukėlė pasipriešinimą tam tikrose pasaulio vietose. Pavyzdžiui, Wohlen kaimelyje Šveicarijoje buvo uždraustos naujos karto ryšio antenos. Įtampos kilimo priežastis – 5G tinklams reikalinga kur kas daugiau stotelių, esančių arčiau vartotojų, nei 4G technologijai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!