Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/rysiai/71467/europos-komisija-patvirtino-priemones-skirtas-mazinti-saugumo-rizika-susijusia-su-5g-judriojo-rysio-tinklu-diegimu/spausdinti/

Europos Komisija patvirtino priemones, skirtas mažinti saugumo riziką, susijusią su 5G judriojo ryšio tinklų diegimu

Publikuota: 2020-01-29 17:21
Tematika: Telekomunikacijos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Šiandien Europos Komisija patvirtino bendrą ES valstybių narių suderintų priemonių, skirtų mažinti saugumo rizikai, susijusiai su penktosios kartos (5G) judriojo ryšio tinklų diegimu, rinkinį. Šis priemonių rinkinys patvirtintas, atsižvelgus į Europos Vadovų Tarybos raginimą siekti suderinto požiūrio į 5G tinklų saugumą ir į 2019 m. kovo mėn., Europos Komisijos priimtą rekomendaciją dėl 5G tinklų kibernetinio saugumo, kuria Komisija paragino valstybes nares atlikti nacionalinius rizikos vertinimus, peržiūrėti taikomas priemones ir bendradarbiauti rengiant koordinuotą rizikos vertinimą ir bendrą jos mažinimo priemonių rinkinį.

Europos Komisija patvirtino priemones, skirtas mažinti saugumo riziką, susijusią su 5G judriojo ryšio tinklų diegimu
Asociatyvi nuotr. Pixabay.com

Už prie skaitmeninio amžiaus prisitaikiusią Europą atsakinga vykdomoji pirmininko pavaduotoja Margrethe Vestager teigė: „Pasitelkę 5G galėsime nuversti kalnus. Šia technologija grindžiama individualizuotoji medicina, tikslusis žemės ūkis ir elektros energijos tinklai, apimantys visų rūšių atsinaujinančiąją energiją. Tai įneš teigiamų pokyčių. Tačiau tik tuo atveju, jei užtikrinsime savo tinklų saugumą. Tik tada skaitmeninės permainos duos naudos visiems gyventojams.“

Valstybės narės, priėmusios priemonių rinkinį, susitarė griežtinti saugumo reikalavimus, vertinti tiekėjų rizikos profilius, taikyti atitinkamus apribojimus tiekėjams, kurie vertinami kaip keliantys didelę riziką, be kita ko, taikant išimtis pagrindiniams ypatingos svarbos slaptiems objektams (pavyzdžiui, pagrindinio tinklo funkcijoms), ir įdiegti pardavėjų diversifikavimo strategijas.

Nors už saugų 5G diegimą daugiausia atsakingi rinkos dalyviai, o už nacionalinį saugumą – valstybės narės, 5G tinklų saugumas yra strategiškai svarbus visai bendrajai rinkai ir ES technologiniam suverenumui. Ateityje plėtojant Europos skaitmeninę ekonomiką ir visuomenę 5G tinklams teks svarbus vaidmuo. Jie iš esmės sudarys sąlygas būsimoms skaitmeninėms paslaugoms, susijusioms su pagrindinėmis gyventojų gyvenimo sritimis, ir paklos esminį pagrindą perėjimui prie skaitmeninių ir ekologiškų technologijų. Numatoma, kad 2025 m. visame pasaulyje iš 5G gautos pajamos sieks 225 mlrd. EUR, todėl 5G yra vienas pagrindinių Europos konkurencingumo pasaulio rinkoje veiksnių, o jo kibernetinis saugumas yra labai svarbus siekiant užtikrinti Europos Sąjungos strateginį savarankiškumą.

Europos Komisija ragina valstybes nares iki 2020 m. balandžio 30 d. imtis veiksmų, kad įgyvendintų priemonių rinkinio išvadose rekomenduotas priemones ir iki 2020 m. birželio 30 d. parengti bendrą įgyvendinimo kiekvienoje valstybėje narėje ataskaitą.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!