Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/rysiai/71427/aptiktas-android-virusas-kurio-neimanoma-pasalinti-pazeidziami-net-puse-milijardo-irenginiu/spausdinti/

Aptiktas „Android“ virusas, kurio neįmanoma pašalinti: pažeidžiami net pusė milijardo įrenginių

Publikuota: 2020-01-27 07:13
Tematika: Telekomunikacijos
Autorius: Ignas Petrikonis
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

„Dr. Web“ tyrėjai atskleidė, kad vieną populiariausių pasaulyje operacinių sistemų – „Android“ – puola naujai aptiktas virusas, pavadinimu „Xiny“. Nuo 2015 metų veikiantis virusas yra praktiškai neišnaikinamas iš apkrėsto įrenginio.

Ši kenkėjiška programa pirmąkart pastebėta buvo dar 2016 metais, kai kibernetinio saugumo specialistai dešimtyse milijonų „Android“ įrenginių aptiko virusą, pažymėtą kaip „Android.Xiny.5260“. Deja, nepaisant visų specialistų pastangų, jiems niekaip nepavyko pašalinti visų kenkėjiško kodo pėdsakų iš paveiktų prietaisų.

Pusė milijardo „Android“ telefonų yra pažeidžiami viruso

Kibernetinio saugumo ekspertų nuomone, net ir praėjus 4 metams po „Xiny“ aptikimo, kenkėjiška programa vis dar yra aktyvi ir taikosi į prietaisus, kuriuose veikia „Android 5.1“ ar senesnė operacinės sistemos versija. Laimė, lengviau atsikvėpti gali turintys išmaniuosius su naujesne „Android“ versija.

Aptiktas „Android“ virusas, kurio neįmanoma pašalinti: pažeidžiami net pusė milijardo įrenginių

Vis dėlto skaičiuojama, kad pažeidžiami prietaisai šiuo metu sudaro ketvirtadalį visų veikiančių „Android“ įrenginių, tai yra maždaug pusę milijardo, pabrėžia „Dr. Web“. Tai labai didelis skaičius.

Ekspertai įspėja, kad virusas slepiasi iš pirmo žvilgsnio nekenksmingose aplikacijose, kurias galime atsisiųsti iš „Google Play“ parduotuvės ar trečiųjų šalių platformų. Vos tik patekęs į telefoną, „Xiny“ be vartotojo sutikimo atsiunčia tuzinus nepageidaujamų programų.

Koks to tikslas? Daug mažiau žinomų aplikacijų kūrėjų siekia pasigerinti savo kuriamos programos reitingą „Google Play“ parduotuvėje, nešvariais būdais didindami jos atsisiuntimų skaičių. Todėl „Xiny“ kūrėjai, teikdami savo paslaugas, uždirba galybę pinigų.

Vartotojas šio viruso žala pajunta įvairiais būdais. Pirmiausi, krūva nepageidaujamų programų smarkiai sulėtina išmaniojo veikimą. Antra, net ir bandant ištrinti „Xiny“, jo APK instaliacijos failai išlieka prietaiso atmintinėje ir yra praktiškai nematomi.

Vienintelis būdas atsikratyti šios kenkėjiškos programos – perinstaliuoti operacinės sistemos ROM failą. Deja, viena iš proceso dalių yra visiškas gamyklinių nustatymų atkūrimas, tad telefono savininkas praras visus įrenginio atmintyje sukauptus duomenis.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!