Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/rysiai/71316/viesojo-transporto-programele-neregiai-gali-pasinaudoti-ir-vilniuje/spausdinti/

Viešojo transporto programėle neregiai gali pasinaudoti ir Vilniuje

Publikuota: 2020-01-17 17:21
Tematika: Telekomunikacijos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Nuo šios savaitės visi silpnaregiai ir aklieji žmonės, naudojantys mobiliąją programėlę „Transporto balsas“, gali drąsiai keliauti į sostinę, nes ji jau veikia ir Vilniaus viešojo transporto sistemoje.

Atvykus į Vilnių ar Šiaulius, žmogui programėlės menių tereikia pasirinkti miestą. Tai leis programėlei atpažinti viešojo transporto stoteles, ir balsu informuoti keleivį apie transporto atvykimo laikus. Reikėtų žinoti, kad Vilniuje aktyviosios žymos įrengtos tik transporto stotelėse, todėl programėlė nepraneš kurio maršruto transportas atvyko į stotelę ir kokia kryptimi jis važiuoja. Tačiau visas kitas programėlės veikimas yra lygiai toks pat kaip Kauno ar Šiaulių miestuose.

„Transporto balsas“

Neregiams ir silpnaregiams skirta ir judėjimą viešuoju transportu palengvinanti nemokama programėlė „Transporto balsas“ Kaune įdiegta dar 2016 m. Kartu su mieste aktyviai veikiančia Silpnaregių ir aklųjų bendruomene bendradarbiavę UAB „Kauno autobusai“ informacinių technologijų specialistai, įgyvendino šį inovatyvų sprendimą. UAB „Kauno autobusai“ nusprendė šia programėle leisti naudotis kitiems miestams nemokamai. Tai turėtų padėti miestams sparčiau pritaikyti jų transporto sistemas žmonėms turintiems regėjimo negalią.

Programėlės veikimo principas paprastas – visose viešojo transporto priemonėse (tik Kaune ir Šiauliuose) yra sumontuotos aktyvios žymos, kurias „bluetooth“ ryšiu atpažįsta vartotojo mobilaus ryšio telefonai ar planšetės. Be abejo, vartotojas turi būti įsidiegęs mobiliąją programėlę. Ji ir teiks didelio kontrasto vaizdinę ir garsinę informaciją vartotojui apie transporto važiavimą.

Vilniuje prie naujosios programėlės įdiegimo prisidėjo Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos atstovai. Viešojo transporto prieinamumu ir patogumu besirūpinantis miestas garsinę informaciją pritaikė 580 stotelėse. Pirmieji akliesiems ir silpnaregiams skirtą mobiliąją programėlę įsidiegė Šiauliai. Džiugina, kad sprendimo įdiegimu aktyviai domisi ir Klaipėda.

Programėlę „Transporto balsas“ galima nemokamai atsisiųsti „Google Play“ parduotuvėje. Norėdami naudotis programėlė keleiviai turi aktyvuoti „Bluetooth“ funkciją, pasirinkti miestą bei aktyvuoti geografinę vietos nustatymo funkciją.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!