Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/rysiai/71062/rusijai-pavyko-atsijungti-nuo-pasaulinio-interneto/spausdinti/

Rusijai pavyko atsijungti nuo pasaulinio interneto

Publikuota: 2019-12-30 11:05
Tematika: Telekomunikacijos
Autorius: Ignas Petrikonis
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

Anksčiau šią savaitę Rusijos Vyriausybė paskelbė įvykdžiusi seriją bandymų, leidusių šaliai visiškai atsijungti nuo pasaulinio interneto tinklo. Testai prasidėjo praėjusią savaitę, truko porą dienų ir apėmė kelis interneto tiekėjus, telekomunikacijų bendroves bei Vyriausybę.

Rusijai pavyko atsijungti nuo pasaulinio interneto

Pagrindinis bandymų tikslas buvo išsiaiškinti, ar „RuNet“ sistema veikia tinkamai – patikrinti, ar Rusijos interneto infrastruktūra gali egzistuoti be prieigos prie tarptautinės DNS sistemos ar išorinio interneto. Kitaip tariant, sėkmingai veikaintį „RuNet“ tinklą iš esmės galima vadinti didžiausia pasaulyje intraneto sistema.

Deja, Rusijos valdžia neatskleidė techninių smulkmenų ir to, kaip tiksliai testai buvo atlikti. Oficialus atstovas tik paminėjo, kad keletas atsijungimo scenarijų buvo patikrinti Rusijos Vyriausybės. Vienas bandymų netgi imitavo užsienio valstybės ar kito priešiško subjekto kibernetinę ataką.

Vakar, gruodžio 26 dieną, vykusioje spaudos konferencijoje Aleksejus Sokolovas, Skaitmeninės plėtros ministerijos viršininko pavaduotojas, teigė, jog tiek valdžios pareigūnai, tiek telekomunikacijų įmonės yra pasirengę efektyviai reaguoti į galimą riziką ir grėsmes bei užtikrinti interneto ir vieningo Rusijos telekomunikacijų tinklo veikimą. Pareigūnas paminėjo, jog testų rezultatus kitąmet pristatys pats Rusijos Prezidentas Vladimiras Putinas.

Buvo planuota, kad pirmieji „RuNet“ sistemos bandymai prasidės dar 2019 metų balandžio mėnesį, tačiau buvo atidėti iki dabar. Papildomas laikas Vyriausybei buvo reikalingas išleisti ir patvirtinti nuosavą interneto tinklą reglamentuojančius įstatymus. Jie apima ir „interento suvereniteto“ teisę, įgalinančią Rusijos Vyriausybę atkirsti visą šalį nuo likusio pasaulio be rimtos priežasties. Manoma, jog tokiu drastiškų priemonių gali būti imtasi ekstremalių situacijų atveju ar „nacionaliniam saugumui“ užtikrinti.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!