Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/rysiai/71046/samsung-ir-apple-ismanieji-telefonai-skleidzia-didesne-spinduliuote-nei-leidziama/spausdinti/

„Samsung“ ir „Apple“ išmanieji telefonai skleidžia didesnę spinduliuotę nei leidžiama

Publikuota: 2019-12-27 11:28
Tematika: Telekomunikacijos
Autorius: Ignas Petrikonis
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

Informacinės technologijos turi daugybę teigiamų pusių ir stipriai palengvino kiekvieno iš mūsų gyvenimą. Vis dėlto kartu po akivaizdžiais privalumais slepiasi ir keletas trūkumų, tokių kaip sukeliama priklausomybė ar tarša, kurios į žiniasklaidos akiratį patenka pakankamai dažnai. Tačiau šiandien norime atkreipti dėmesį į tamsiąją pupuliariausių išmaniųjų telefonų pusę.

„Samsung“ ir „Apple“ išmanieji telefonai skleidžia didesnę spinduliuotę nei leidžiama

Grupė teisininkų kreipėsi į teismą dėl „Samsung“ ir „Apple“ telefonų, kurie galimai viršija elektromagnetinės spinduliuotės normas, numatytas JAV įstatymuose. Teisines palsaugas teikianti „FeganScott“ įmonė žinomas technologijų kompanijas į teismą paduoti nusprendė „dėl grėsmės vartotojų sveikatai“ po to, kai JAV Federalinė Ryšių Komisija (FCC) atliko tyrimą, patvirtinantį, kad kai kurie „Apple“ ir „Samsung“ įrenginiai išties viršija šalyje galiojančias spinduliuotės normas.

„Apple“ ir „Samsung“ telefonų spinduliuotė yra didesnė už vidutinę

Minėtąjį tyrimą paskatino faktas, kad populiariųjų išmaniųjų telefonų skleidžiama spinduliuotė visada buvo didesnė už vidutinę. Tačiau gavus įrodymų, kad kai kuriais atvejais ji viršija nustatytas ribas, advokatų kontoros „FeganScott“ vyresnioji vadybininkė Elizabeth Fegan teigia, jog rinkos grandai pagaliau turi prisiimti atsakomybę už šiuos veiksmus:

„„Apple“ ir „Samsung“ išmanieji telefonai pakeitė mūsų gyvenimą. Suaugusieji, paaugliai ir vaikai atsikėlę pirmiausia patikrina elektroninį paštą, žaidžia žaidimus, dirba ir mokosi. Jie nešiojasi šiuos prietaisus kišenėje visą dieną ir tiesiogine prasme užmiega su jais lovoje“, – sakė Fegan.

„Išmaniųjų telefonų savininkai visoje šalyje nusipelno žinoti, jog radijo bangų spinduliuotės lygis, liečiantis telefonui su oda arba jam esant šalia kūno, gali būti nesaugus“, – vėliau pridėjo teisininkė.

Nauji FCC akredituotos laboratorijos duomenys rodo, kad „Apple“ ir „Samsung“ telefonų radijo bangų spinduliuotės lygis viršija Valstijose nustatytą limitą

Jei tiksliau, atliktas tyrimas koncentravosi į „iPhone 7 Plus“, „iPhone 8“, „iPhone XR“ bei „Samsung Galaxy S8“, „Galaxy S9“, „Galaxy S10“ modelius. Buvo nustatyta, jog „iPhone 8“ JAV nustatytą normą viršija net 5, o „Galaxy S8“ – net 3 kartus.

„Gamintojai vartotojus patikino, jog jų prietaisai yra saugūs. Dėl to žinojome, kad būtina nustatyti radijo bangų spinduliuotės lygį ir patikrinti, ar tai tiesa“ – pažymėjo Fegan. „Tai nėra tiesa. Nepriklausomi rezultatai patvirtina, kad spinduliuotės lygis yra kur kas didesnis už federalinį limitą. Kai kada jį viršija net 500%, jei telefonai yra naudojami taip, kaip mus skatina „Apple“ ir „Samsung“. Vartotojai nusipelno žinoti tiesą.“

Sunku nesutikti, jog žmonių įpročiai pasikeitė išpopuliarėjus išmaniosioms technologijoms. Šiandien dažniausiai daug valandų per dieną praleidžiame su išmaniuoju telefonu, tad viršijančios normas spinduliuotės pavojus kelia rimtą pavojų. Dėl šios priežasties advokatų kontora siekia priversti šias žinomas kompanijas atsakyti už sveikatos problemas, kurias galimai gali sukelti minėtoji situacija, bei atstovauti visiems „Apple“ ir „Samsung“ išmaniųjų savininkams tam, kad jiems ateityje galėtų būti suteikta reikiama medicinos pagalba.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!