Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/rysiai/70834/nauji-android-pavojai-virusas-be-jusu-sutikimo-fiksuoja-ekranvaizdzius/spausdinti/

Nauji „Android“ pavojai: virusas be Jūsų sutikimo fiksuoja ekranvaizdžius

Publikuota: 2019-12-08 17:22
Tematika: Telekomunikacijos
Autorius: Lukas Snarskis
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

Pastebėta dar viena kenkėjiška programa nutaikyta prieš „Android“ vartotojus. Virusas pavadinimu „CallerSpy“ siekia pasisavinti asmeninę naudotojų informaciją – už akių daro ekrano nuotraukas ir fiksuoja veiklą.

Prastos reputacijos tinklapiuose platinama programa yra APK formato ir apsimeta esanti susirašinėjimų programėle. Tiesa, programėlės nėra „Google Play Store“, todėl tikėtina, jog užkrėstų įrenginių skaičius nebus labai didelis.

Nauji „Android“ pavojai: virusas be Jūsų sutikimo fiksuoja ekranvaizdžius

Po „Apex App“ arba „Chatrious“ pavadinimais prisidengianti infekcija žada nemokamai suteikti itin saugią elektroninių laiškų siuntimo ar susirašinėjimo paslaugą. Programišiai yra sukūrę specialiai šio viruso platinimui skirtus tinklapius, kurie naivius vartotojus bando įtikinti, jog programėlė priklauso „Google“.

Įsirašę šią programėlę suprasite, jog ji paprasčiausiai neveikia – žadėtų funkcijų nėra. Savo ruožtu kenkėjiška programinė įranga iš visų jėgų stengsis surinkti jūsų asmeninę informaciją. Automatinių komandų pagalba bus fiksuojamos SMS žinutės, skambučių išklotinė, kontaktiniai adresai, nuotraukos ir vaizdo įrašai. Tikriausiai nereikia priminti, jog tokia informaciją turi didelę vertę ir gali būti realizuota tamsiajame internete.

Ir tai dar ne viskas – siekdama išgauti dar daugiau informacijos, tokios kaip prisijungimo duomenys, programėlė automatiškai fiksuoja ekrano nuotraukas. Nuotraukos automatiškai persiunčiamos į nusikaltėliams priklausantį serverį. Tokia informacija taip pat gali būti sėkmingai realizuota. Pavyzdžiui „Facebook“ paskyros kaina yra apie 2,5 JAV dolerio, o prisijungimo prie „Paypal“ sąskaitos duomenys gali kainuoti nuo 10 iki 100 dolerių.

Šiuo metu „CallerSpy“ virusas taikosi tik į išmaniuosius telefonus ir planšetes naudojančias „Android“ operacinę sistemą. Tačiau visai realu, jog netrukus ši kenkėjiška programinė įranga pradės plisti ir į „iOS“ įrenginius bei kompiuterius naudojančius „Windows“ operacinę sistemą.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!