Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/rysiai/70559/aptiktos-ypac-rimtos-5g-technologijos-saugumo-spragos/spausdinti/

Aptiktos ypač rimtos 5G technologijos saugumo spragos

Publikuota: 2019-11-16 10:07
Tematika: Telekomunikacijos
Autorius: Žilvinas Degutis
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

Viena iš ateities technologijų, netrukus paliesiančiu mus, yra telekomunikaciniai 5G tinklai. Neabejotinai šios technologijos pranašumai yra duomenų perdavimo greitis ir ryšių stabilumas, tačiau ne ką mažiau svarbu ir šia technologija besinaudojančių vartotojų privatumas ir saugumo aspektas.

Aptiktos ypač rimtos 5G technologijos saugumo spragos

Tyrėjų komandos iš Purdue ir Ajovos universitetų paskelbė įdomų tiriamąjį dokumentą, kuriame aprašomas naujų 5G tinklo protokolų saugumo išbandymas. Tyrimų rezultatai nėra labai džiuginantys ir kelia rimtų klausimų ar 5G tinklai bus saugesni nei dabartiniai 4G. Tyrėjai sukūrė intelektualią autonominę platformą, vadinamą „5GReasoner“, kuri savo veikloje išaiškino mažiausiai 11 skirtingų 5G tinklo pažeidžiamumo tipų.

Tyrėjai sugebėjo atsekti tikslias geografines vartotojo koordinates ir net išsiųsti netikro pavojaus įspėjamuosius pranešimus į pasirinktą įrenginį – buvo išsiųsta pavojaus žinutė apie hipotetinį Šiaurės Korėjos išpuolį prieš Havajus. Pažymima, kad užpuolikai tokį pažeidžiamumą gali panaudoti tam, kad sumažintų prijungto telefono saugumo protokolų tipą ir taip lengviau įsiskverbtų į aparato vidinius duomenis. Tyrimai rodo, kad daugumą šių pažeidžiamumų galima panaudoti ir 4G tinkle.

Tyrimų komanda teigė nenorinti atvira skelbti kodo dėl to, kad nė vienas užpuolikas nesistengtų atkartoti tokių išpuolių. Jie sako, kad tai leido jiems atrasti ir išryškinti silpnąsias vietas. Tačiau ta pati tyrimų komanda gautus rezultatus pranešė GSM asociacijai, kuri iki minimumo sumažino aptiktų pažeidžiamumų mastą.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!