Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/rysiai/68769/kinijos-pasienieciai-i-turistu-telefonus-irasineja-snipinejimo-programeles/spausdinti/

Kinijos pasieniečiai į turistų telefonus įrašinėja šnipinėjimo programėles

Publikuota: 2019-07-04 10:22
Tematika: Telekomunikacijos
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Įvairūs užsienio leidiniai – „The Guardian“, „Motherboard“, „The New York Times“ ir kiti – skelbia, kad bent viename iš Kinijos pasienio punktų pareigūnai į įvažiuojančių turistų telefonus diegia šnipinėjimo programinę įrangą, rašo „The Verge“.

Kinijos pasieniečiai į turistų telefonus įrašinėja šnipinėjimo programėles

Tokia neįprasta praktika užfiksuota tam tikruose su Kirgizstanu besiribojančiuose Sindziano provincijos pasienio punktuose, kur vykdomas intensyvus keliautojų tikrinimas, daugiausiai nukreiptas prieš vietos musulmonų mažumą.

Šiame pasienio regione dirbantys pareigūnai reikalauja turistų, kad šie prieš įvažiuojant į Kiniją perduotų jiems savo telefonus ir jų slaptažodžius. Tuomet jie su telefonais pasišalina, kad patikrintų įrenginių turinį: „iPhone“ telefonai prijungiami prie specialaus kompiuterio, skenuojančio telefono turinį. „Android“ telefonams pasiseka mažiau – pasieniečiai juos ne tik patikrina, bet ir įdiegia į juos šnipinėjimo programinę įrangą, kuri skenuoja telefono turinį bei renka duomenis.

Programėlė, kuri vadinama BXAQ arba „Fēng cǎi“, iš telefono surenka kontaktinius duomenis, trumpąsias žinutes, skambučių istoriją, kalendoriaus įrašus, įdiegtų programėlių sąrašą, kai kuriose programėlėse naudojamus prisijungimo vardus. Šie duomenys, anot žiniasklaidos būna perkeliami į serverį. Taip pat telefonuose ieškoma daugiau nei 73 000 rinkmenų. Kai kuriose iš jų yra ekstremistinio pobūdžio turinys – pavyzdžiui, ISIS teroristų organizacijos publikacijos. Tačiau taip pat pasieniečių dėmesį traukia Korano ištraukos, Japonijos metalo muzikinės grupės įrašai.

Panašu, kad ši programėlė po telefono patikrinimo turėtų būti ištrinama iš įrenginio. Tačiau pasieniečiai veikiausiai kartais tiesiog užmiršta tą padaryti, dėl ko šnipinėjimo įrangą ir pavyko pastebėti. Kelių leidinių žurnalistai, turėdami savo informacijos fragmentus, susisiekė su IT saugumo ekspertais, kurie padėjo išanalizuoti šnipinėjimo programėlės galimybes.

Kelerius pastaruosius metus žiniasklaidoje jau būta pranešimų apie tai, kad Kinija griežtina pasienio stebėjimą Sindziano regione, apgyvendintame etninių mažumų. Taip pat – apie 8 milijonų uigūrų, kurių didžioji dalis yra musulmonai. Šiame regione gausu išteklių ir Kinija siekia išsaugoti šios provincijos kontrolę. Dėl to Sindziane plačiai taikomos veidų atpažinimo technologijos, žmonių stebėjimą lengvinančios programėlės ir netgi koncentracijos stovyklos.

Kinijos valdžios atstovai šios žinios nekomentavo.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!