Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/rysiai/68313/kada-vaikui-pirkti-telefona-tevai-tare-zodi/spausdinti/

Kada vaikui pirkti telefoną? Tėvai tarė žodį

Publikuota: 2019-05-31 15:16
Tematika: Telekomunikacijos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Šiais laikais vaikai išmaniaisiais įrenginiais naudotis įgunda itin sparčiai, tačiau tai nesumažina tėvų dilemos – kokio amžiaus mažasis šeimos narys jau gali turėti asmeninį mobilųjį telefoną. Pasirodo, kas antras (50 proc.) Lietuvos suaugusysis savo vaikui telefoną linkęs pirkti šiam sulaukus 6-7 metų. Tuo tarpu penktadalis (23 proc.) mano, kad vaikai turėtų sulaukti bent dešimtiems metų.

„Svarbiausias klausimas, kurį tėvai turi sau užduoti, prieš pirkdami ar atiduodami savo telefoną vaikui – kam jis jam reikalingas? Jeigu vaikas savarankiškai eina į mokyklą ir tėvams svarbu žinoti, ar jam viskas gerai, palaikyti su juo ryšį – telefonas gali būti puiki išeitis. Tačiau jeigu tėvai patys veda ir pasiima jį iš ugdymo įstaigos, tuomet telefonas gali būti tik bereikalingas trikdis“, – sako Indrė Bimbirytė-Yun, „Telia“ socialinės atsakomybės vadovė.

„Telia“ užsakymu atlikta internetinė gyventojų apklausa patvirtino, kad patiems mažiausiems, dar 6-erių nesulaukusiems vaikams asmeninį telefoną linkę suteikti tik 9 proc. respondentų. Įdomu tai, kad vaikų turinčių ir neturinčių lietuvių nuomonės šiuo klausimu iš esmės nesiskiria.

Apklausos duomenimis, tėvai, nusprendę savo vaikams leisti turėti asmeninius telefonus, jų pirkti neskuba. Beveik du trečdaliai (63 proc.). respondentų nurodė, kad pirmas asmeninis jų vaiko telefonas prieš tai buvo naudotas kito šeimos nario. Pirmąjį telefoną vaikui iš salono ar parduotuvės perka kur kas mažesnė tėvų dalis – 21 proc.

„Nors vaikai visada svajoja apie naujausio modelio telefonus, jie nuoširdžiai džiaugiasi gavę net ir panaudotą, bet nuosavą įrenginį. Vis tik, kad šis žingsnis nesukeltų nemalonumų, labai svarbu prieš tai tėvams su vaikais aptarti naudojimosi telefonu taisykles, taip pat – pasirūpinti telefono saugumo ir kitais nustatymais, kurie, pavyzdžiui, riboja atlikti pirkimus telefonu, neleidžia lankytis netinkamose svetainėse ir panašiai“, – primena I. Bimbirytė-Yun.

Dažniausiai tėvai nustato laiko limitą, kiek galima žaisti ar naršyti telefonu (74 proc. respondentų), taip pat prižiūri telefone diegiamas programėles (36 proc.), taiko sąskaitos limitus (10 proc.). Dalis tėvų nurodo, kad mobiliuoju leidžia naudotis tik su suaugusiojo priežiūra.

Vis tik, pasak I. Bimbirytė-Yun, „Telia“ užsakymu atlikta apklausa atskleidė, kad beveik trečdalis (30 proc.) tėvų Lietuvoje niekaip neriboja savo atžalų naudojimosi mobiliaisiais telefonais.

Gyventojų apklausą apie mobiliuosius telefonus ir jų naudojimą „Telia“ užsakymu atliko tyrimų bendrovė „Kantar“. Apklausa buvo vykdoma internetu, o joje dalyvavo 1 018 respondentų (18–60 metų amžiaus) iš visos Lietuvos.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!