Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/rysiai/67294/pries-30-metu-buvo-sukurtas-pasaulinis-tinklas/spausdinti/

Prieš 30 metų buvo sukurtas pasaulinis tinklas

Publikuota: 2019-03-12 19:40
Tematika: Telekomunikacijos
Autorius: Karolina Panto
Inf. šaltinis: LRT.lt

Sukanka 30 metų, kai buvo sukurtas pasaulinis tinklas, arba World Wide Web. Iš pradžių jis buvo naudojamas mokslininkų, o vėliau pritaikytas visiems interneto vartotojams. Per dabar jau įprastą trumpinį „www“ žmonės gali pasiekti didžiulius kiekius informacijos.

Prieš 30 metų buvo sukurtas pasaulinis tinklas

Pasaulinį tinklą 1989-ųjų kovo 12-ą dieną Šveicarijoje, Europos branduolinių tyrimų centre CERN, pristatė informacinių technologijų specialistas Timas Bernersas-Lee.

Jis sukūrė bazę, kurioje, naudojantis internetu, mokslininkams būtų lengviau keistis informacija. Netrukus ši technologija nemokamai buvo pritaikyta visiems kompiuterių vartotojams.

2014 metais skaičiuota, kad pasauliniu tinklu naudojasi kas trečias žmogus. Vis dėlto, nemaža dalis iki šiol neturi prieigos prie interneto, o specialistai baiminasi, kad virtualiąją erdvę vis labiau cenzūruoja nedemokratinės valstybės.

Tarptautinės nevyriausybinės organizacijos „Freedom House“ duomenimis, interneto laisvė visame pasaulyje mažėja aštuonerius metus iš eilės.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!