Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/rysiai/67207/kol-nera-lankstomo-stiklo-nebus-ir-perlenkiamu-telefonu/spausdinti/

Kol nėra lankstomo stiklo, nebus ir perlenkiamų telefonų?

Publikuota: 2019-03-05 13:28
Tematika: Telekomunikacijos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Perlenkiami telefonai „Samsung Galaxy Fold“ ir „Huawei Mate X“ jau greitai atsidurs vartotojų rankose. Nors jie turi trūkumų, tačiau beveik visi jie gali būti pašalinti labai greitai. Visi, išskyrus vieną... Šie telefonai neturės šiandien įprasto stiklinio ekrano, nes stiklas bent jau kol kas lankstosi tik laboratorijose.

Būtent šią medžiagą mes liečiame rašydami žinutes ar naršydami socialiniuose tinkluose. Būtent ši stipri, permatoma medžiaga nesibraižo, saugo OLED pikselius po ja ir net išgyvena kai kuriuos stiprius smūgius, kai telefonas krenta ant žemės. Iš tiesų, stiklas gali būti lankstomas, tačiau jo savybės kol kas neatitinka naujųjų telefonų kūrėjų vizijos.

Kol nėra lankstomo stiklo, nebus ir perlenkiamų telefonų?
„Huawei Mate X“. Gamintojo nuotr.

Problema ta, kad siekiant ekraną padaryti kuo plonesnį, reikia itin plono stiklo, kuris labai greitai dūžta. Dėl šios priežasties perlenkiamų telefonų gamintojai pasirinko plastikinius polimerus, kurie gali būti tampomi ir lankstomi. „Samsung“ atstovai teigia, jog jų „Infinity Flex Display“ atlaikys šimtus tūkstančių sulenkimų ir atlenkimų.

„Polimerai yra daug lankstesni, juos lengviau sulenkti, tačiau jie turi ir trūkumų. Jie ne tokie patvarūs, greičiau susibraižo, plastikas nėra tols ilgaamžis ir daug greičiau dėvisi“, – „Wired“ pasakojo Pensilvanijos universiteto profesorius Johnas Mauro.

Jo teigimu, polimero molekulės gali greičiau persigrupuoti, kai patiriamas spaudimas ar kitas krūvis, o stiklo struktūra daug pastovesnė, stabilesnė, tačiau gali būti atkuriama po deformacijų.

Dar griežtesnės nuomonės laikosi vienas iš „Motorola“ vadovų Danas Dery. „Plastikas mirti pradeda tik jį išpakavus, o jo kokybiško gyvenimo trukmė labai trumpa. Galbūt dėl to žurnalistams nebuvo leista išbandyti naujųjų perlenkiamų telefonų? Šie telefonai nebus tinkami naudoti, kol nebus plono perlenkiamo stiklo“, – teigė jis.

Kiek dar reikės laukti? Bendrovė „Corning Gorilla Glass“ sukūrė 0,1 milimetro storio lankstomą stiklą, kuris gali pasiekti 5 milimetrų išlinkį. Toks stiklas išlieka gana tvirtas. Kompanijos atstovai teigia, kad kol kas pagrindinė problema – išlaikyti itin plonos medžiagos atsparumą smūgiams.

Tą padaryti bendrovė bando tobulindama „Willow“ stiklo, kuris gali būti suvyniojamas į ruloną tarsi popierius, pavyzdį. Visgi toks stiklas negali būti panaudojamas telefonų ekranams gaminti, nes stiklas prieš naudojimą mirkomas druskos tirpaluose, kad susiformuotų atsparesnis ir tvirtesnis viršutinis sluoksnis. Ekrano tranzistoriai stikle negali reaguoti su druska, todėl reikia surasti stiklą tvirtinančių komponentų, kurie nereaguos su tranzistoriais.

Lankstomo stiklo kūrėjai tikina, kad jų kūrinys yra funkcionalus ir veikia, tačiau kol kas neatitinka telefonų gamintojų reikalavimų. „Žmonės nori ir lankstumo, ir tvirtumo, tačiau šiandien galime pasiūlyti tik vieną iš jų“, – teigia „Corning Gorilla Glass“ vadovas Johnas Baynas.

Tikimasi, kad plonas ir tvirtas sulankstomas stiklas bus sukurtas 2021 metais.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!