Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/rysiai/67168/neiprastos-naujojo-nokia-telefono-kameros-kelia-zmonems-tripofobija/spausdinti/

Neįprastos naujojo „Nokia“ telefono kameros kelia žmonėms tripofobiją

Publikuota: 2019-03-01 15:49
Tematika: Telekomunikacijos
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Ant ką tik pristatyto „Nokia 9 PureView“ yra šis tas, ko tikrai neišvysime pažvelgę į bet kurį kitą išmanųjį telefoną. Tai – net penkių kamerų konfigūracija kitoje įrenginio pusėje. Ne veltui jau dabar, kol telefonai dar neatsidūrė technologijų naujovių mėgėjų rankose, komentatoriai mato reikalą perspėti, kad pastarasis „Nokia“ šedevras gali sukelti tripofobiją – daugybės nedidelių skylučių baimę, rašoma portale „ScienceAlert“.

Neįprastos naujojo „Nokia“ telefono kameros kelia žmonėms tripofobiją / Foto: DELFI montažas
Foto: DELFI montažas

Nors kenčiantys nuo tripofobijos ir gali kovoti su pagunda įsigyti „Nokia 9“, nuo tikimybės, kad kas nors kėsinsis nufotografuoti juos šiuo telefonu, jie neapdrausti, o akistata su penkiomis kameromis, blykste ir artumo matuokliu jiems gali sukelti nemalonių potyrių.

„Nokia 9 PureView“ yra vienas iš kelių telefonų, pristatytų pastarąją savaitę Barselonoje vykusioje technologijų parodoje „Mobile World Congress“.

„Pozuojant nuotraukai, šio telefono kameros atsidurs ne pernelyg toli, o jų vaizdas, tikėtina, gali sukelti tripofobijnę reakciją“, – svarstė psichologas Geoffas Cole‘as iš Jungtinės Karalystės Esekso universiteto, kalbėdamas su leidiniu „Metro“.

„Kamerų išdėstymas atitinka tripofobiją sukeliančias struktūras“, – konstatavo jis.

2013 metais G. Cole‘as kartu su kolegomis tripofobiją aprašė viename specializuotame žurnale. Publikacijos autoriai užsiminė, kad anksčiau jokių šio tipo baimės aprašų mokslinėje literatūroje sutikti neteko.

Įvairaus stiprumo tripofobija, kaip manoma, pasireiškia maždaug 16 proc. žmonių. Visgi kai kurie specialistai laikosi nuomonės, kad tai nėra tipinė fobija. Jie teigia, kad regėjimo organais užfiksuoto vaizdo keliamas pojūtis yra veikiau pasibjaurėjimas, o ne baimė.

Ankstesnių tyrimų autoriai tripofobiją aiškino kaip nemalonų jausmą, kylantį dėl to, kad nedidelės skylučių grupės primena irimo, puvimo ir trūnijimo procesą.

Remiantis dar vienu aiškinimu, tripofobija pasireiškia todėl, kad konkreti skylučių konfigūracija sutampa su raštais, matomais ant plėšrūnų ir nuodingų gyvių, kurių šiaip jau visomis išgalėmis stengiamės vengti, kūnų.

„Kai kuriuos asmenis tokių objektų vaizdas veikia taip stipriai, kad jie tiesiog negali pakęsti jų buvimo greta“, – sakė psichologė Stella Lourenco iš Atlantos Emory universiteto, tyrusi sąsajas tarp tripofobijos ir šleikštulio.

„Šis evoliucijos procese veikiausiai susiformavęs reiškinys, matyt, yra daug labiau įprastas, nei galime įsivaizduoti“, – sakė ji.

Jau žinome, kad tripofobiją gali sukelti braškių ir muilo burbulų vaizdas, tačiau kad šį pavojų keltų telefonas, girdėti dar neteko. Ar gali būti, kad teks prabilti apie naują problemą, turint omeny gana ryškią tendenciją papildyti mobiliuosius įrenginius vis didesniu skaičiumi kameros objektyvų?

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!