Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/rysiai/65170/pries-popieziaus-vizita-telia-ruosiasi-didelei-mobiliojo-tinklo-apkrovai/spausdinti/

Prieš popiežiaus vizitą „Telia“ ruošiasi didelei mobiliojo tinklo apkrovai

Publikuota: 2018-09-19 15:19
Tematika: Telekomunikacijos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Jau šį savaitgalį dešimtys tūkstančių į viršų iškeltų išmaniųjų telefonų kamerų Vilniuje ir Kaune susitikimą su popiežiumi Pranciškumi vers milžinišku įkeliamų vaizdų srautu internete ir tūkstančiais vienu metu vykstančių skambučių. Todėl prieš šį savaitgalį „Telia“ ruošiasi didelei mobiliojo tinklo apkrovai ir maksimaliai plečia savo bazinių stočių pajėgumą, o pagrindinėse žmonių susitelkimo vietose stato kilnojamas mobiliojo ryšio antenas.

Popiežiaus vizitas Lietuvoje yra neeilinis įvykis ir telekomunikacijų versle – „Telia“ jungia aukščiausią mobiliojo ryšio tinklo pajėgumo pavarą ir maksimaliam vartotojų skaičiui pritaiko savo bazines stotis Vilniuje ir Kaune. Mobilųjį „Telia“ internetą taip pat naudos kilnojama policijos vadavietė, o „Telia“ 4G tinklu duomenis pareigūnams perduos ir specialios budėtojų automobiliuose įrengtos stebėjimo kameros.

„Didžiuliams renginiams, koncertams ar sporto rungtynėms ruošiamės iš anksto. Tačiau popiežiaus vizitas vyks ne aiškiai apibrėžtoje erdvėje, o apims praktiškai visus Vilniaus ir Kauno miestų centrus. Tai yra papildomas iššūkis, kurį pasitinkame ne tik optimaliausiais tinklo nustatymais, bet ir papildomomis antenomis sostinės Katedros aikštėje bei prie Santakos Kaune“, – sako „Telia“ tinklo vadovas Mindaugas Varanauskas.

Susitikimų su popiežiumi vietose esančiuose žiniasklaidos centruose „Telia“ tieks šviesolaidinį internetą ir belaidį „WiFi“ ryšį, kuris žurnalistams iš Lietuvos ir užsienio užtikrins sklandų Vatikano valstybės vadovo vizito perdavimą.

Pyragas didelis, bet jį reikės dalintis

„Šviesolaidžiu galime kiekvienam prisijungusiam žmogui pasiūlyti kad ir 1 gigabito per sekundę spartą. Tačiau mobilusis ryšys veikia radijo dažniais, kurių ištekliai yra riboti, o jų galimybių ribas nustato technologijos ir fizikos dėsniai. Šį ryšį dalinasi visi prie tinklo prisijungę vartotojai, taigi natūralu, kad išaugus aktyvių naudotojų skaičiui jis sulėtėja ar gali pasitaikyti laikinų sutrikimų. Tokiais atvejais geriausias patarimas – luktelėti kelias minutes“, – sako M. Varanauskas.

Jis priduria, kad bet kokiu atveju didžiausias prioritetas tinkle visada skiriamas pagalbos skambučiams, todėl numeriu 112 bus galima paskambinti visada. Esant didelei tinklo apkrovai taip pat geriau skambinti, o ne, pavyzdžiui, bendravimui naudoti mobiliuosius duomenis, nes balso perdavimui tinkle taip pat suteikiamas prioritetas. Tačiau jau yra technologija, kuriai nebaisios tinklo grūstys.

Su „VoLTE“ – išsiskirti minioje

4G ryšys, kurį palaiko dauguma išmaniųjų telefonų, naudojamas duomenų perdavimui, o prieš keletą metų „Telia“ tinkle įdiegta „VoLTE“ technologija 4G tinklais perduoda ir balso skambučius.

Be kitų „VoLTE“ privalumų, tokių kaip geresnė balso kokybė ar galimybė naudotis internetu kalbant telefonu, viena iš svarbiausių yra tai, kad ji leidžia skambinti bei išvengti trikdžių net ir sausakimšose žmonių susibūrimo vietose. „VoLTE“ technologiją „Telia“ tinkle turi beveik visi nauji „Android“ operacinę sistemą naudojantys išmanieji telefonai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!