Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/rysiai/64296/kiniskas-apple-padlaiziavimas-vienas-zodis-uzlauzia-telefona/spausdinti/

Kiniškas „Apple“ padlaižiavimas: vienas žodis užlaužia telefoną

Publikuota: 2018-07-11 20:23
Tematika: Telekomunikacijos
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Pirmadienį „Apple“ publikavo mobiliosios operacinės sistemos „iOS“ versiją 11.4.1. Viešai labiausiai reklamuojama šios versijos savybė buvo apsunkinta teisėsaugininkų prieiga prie turinio, esančio užrakintuose telefonuose. O jau antradienį kibernetinio saugumo analitikas Patrickas Wardle'as paskelbė ir apie dar vieną ištaisytą klaidą, kurios egzistavimas jokios garbės „Apple“ nedaro, rašo „Ars Technica“.

Anot analitiko, nuo „iOS 11.3“ versijos iki pirmadienio egzistavo klaida, veikiausiai atsiradusi dėl „Apple“ padlaižiavimo Kinijos valdžiai: tam tikri „iPhone“ ir „iPad“ įrenginiai nulūždavo juose įrašius žodį „Taiwan“ arba gavus žinutę su Taivano vėliavos emodžiu.

Buvusio JAV Nacionalinės saugumo agentūros programišiaus, dabar bendrovėje „Digital Security“ užsiimančio įrenginių su „macOS“ ir „iOS“ sistemomis saugumo tikrinimu, šios klaidos poveikis yra apribotas įrenginiams su tam tikrais regioniniais ir kalbos nustatymais. „Jeigu „Apple“ nebūtų bandę patenkinti Kinijos vyriausybės, tokios klaidos tikrai nebūtų“, – sakė specialistas.

Kiniškas „Apple“ padlaižiavimas: vienas žodis užlaužia telefoną
Luko Balandžio / „15min“ nuotr.

Pirmoji informacija apie keistai veikiantį įrenginį P. Wardle'ą pasiekė po to, kai jo pažįstama pranešė apie tai, kad jos pilnai atnaujintas, „nenulaužtas“ telefonas nulūždavo kiekvieną kartą po to, kai ji telefonu parašydavo žodį „Taiwan“ arba gaudavo žinutę su Taivano vėliava. Analitikas nesunkiai atkartojo nuotoliniu būdu aktyvuojamos klaidos veikimą – ji veikė „iMessage“, „Facebook Messenger“ ir „WhatsApp“ programėlėse.

„Apple“ garsėja savo programinio kodo uždarumu, tad išanalizuoti klaidos prigimtį yra itin sudėtinga. Tačiau ilgainiui P. Wardle'as išsiaiškino, kad įrenginio nulūžimą sukelia programinis kodas, klasifikuojantis žinutes pagal jose esančius emodžius. Jis taip pat pažymėjo, kad klaida tikriausiai veikia tik tuose įrenginiuose, kurių buvimo regionas arba naudojama kalba yra susiję su Kinija (jo draugės telefono nurodytasis regionas buvo JAV, pirmoji kalba anglų, antroji – kinų).

P. Wardle'as pasiūlė ir nesudėtingą klaidos ištaisymą, kurios veikimo principų jis pats aiškiai nesupranta: jam pakako telefono regioną iš JAV pakeisti į Kiniją, o po to – atgal į JAV ir Taivano minėjimas nebelaužė telefono.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!