Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/rysiai/59987/pirstu-atspaudu-jutikliai-netrukus-atsidurs-po-ekranais/spausdinti/

Pirštų atspaudų jutikliai netrukus atsidurs po ekranais

Publikuota: 2017-06-30 18:24
Tematika: Telekomunikacijos
Autorius: Mantas Bakutis
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

Gerai žinomas išmaniesiems telefonams ir planšetiniams kompiuteriams pritaikytų lustų kūrėjas „Qualcomm“ eksperimentuoja su ultragarsiniais pirštų atspaudų jutikliais, norėdami atsisakyti tradicinių jutiklių. Tai leistų pirštų atspaudų jutiklis įmontuoti po išmaniųjų telefonų ekranais.

Vis labiau populiarėjant taip vadinamiems „kraštas nuo krašto“ ekranus turintiems išmaniesiems telefonams, visai neseniai pasirodžius „Samsung Galaxy S8“ bei „LG G6“ modeliams, kitas žingsnis yra įtaisyti pirštų atspaudų jutiklių po ekranu. Kol kas pasirodė pranešimų, kad sunku išlaikyti tinkamo storio ekraną, kuris pasižymėtų pakankamu tvirtumu, tačiau „Qualcomm“ vis vien nusprendė eksperimentuoti su naujos kartos pirštų atspaudų jutikliais.

Pirštų atspaudų jutikliai netrukus atsidurs po ekranais

Pirmieji „Qualcomm“ tobulinamą pirštų atspaudų jutiklių pademonstravo kinų gamintojas „Vivo“, kuris parodė prototipą. Teigiama, kad prototipas turėjo 1,2 mm storio OLED tipo ekraną. Jutiklis taip pat veikia per 0,4 mm storio įprastą stiklą bei 0,65 mm storio aliuminį. Atnaujintas jutiklis veikia ir pirštui esant šiek tiek esant riebaluotam, purvinam bei net po vandeniu. Nepaisant to, bandžiusieji „Vivo“ prototipą pastebėjo, kad galimas apie vienos sekundės vėlavimas atpažįstant piršto atspaudą, lyginant su tradiciniais jutikliais.

„Samsung“, projektuodama „Galaxy S8“, vis dar neturėjo tokios technologijos, tad nusprendė pirštų atspaudų jutiklį perkelti į galinę telefono dalį. Šiuo metu sklando daugybę gandų, jog „Apple“ ketina pasinaudoti tokia technologija savo artėjančiame „iPhone 8“ modelyje, tačiau šiuo metu nėra aišku, kiek toli Kupertino kompanija yra pažengusi su ultragarsiniais jutikliais.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!