Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/rysiai/57848/apetitas-4g-duomenims-lietuvoje-nesustabdomai-auga/spausdinti/

Apetitas 4G duomenims Lietuvoje nesustabdomai auga

Publikuota: 2017-01-05 18:23
Tematika: Telekomunikacijos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Sena lietuviška patarlė sako, kad apetitas kyla bevalgant. Tai galioja ir mobiliesiems duomenims – vien tik 4G ryšiu persiųstų duomenų dalis „Omnitel“ tinkle 2016 metų gruodį sudarė 77 procentus ir per metus padidėjo trečdaliu. Tendenciją patvirtina ir tarptautinės telekomunikacijų rinkos tyrimų bendrovės „Tefficient“ duomenys – pasaulio telekomunikacijų žemėlapyje Lietuva spindi tarp lyderių.

Lietuvos rinka pagal 4G duomenų naudojimo augimą išsiskiria pasaulyje ir kartu su Turkijos, Austrijos bei Pietų Korėjos vartotojais 2016 metais didėjo labiausiai, rodo „Tefficient“ statistika. Tai patvirtina ir oficialiais Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) duomenimis sparčiausią ir plačiausią Lietuvoje 4G tinklą turinčios „Omnitel“ klientų elgsena. Pernai jie sunaudojo daugiausia 4G duomenų per visą šios technologijos plėtros Lietuvoje istoriją. Per metus aktyvių 4G vartotojų skaičius išaugo 42 procentais iki 280 tūkst., o vidutiniškai per mėnesį 4G tinkle sunaudotų duomenų kiekis vienam vartotojui padidėjo beveik penktadaliu – iki 6,06 gigabaito (GB).

„Žiūrint į dabartines tendencijas, duomenų suvartojimas Lietuvoje sparčiai didės ir toliau, nes tam turime visas sąlygas – visos šalies padengimą 4G ryšiu, žemiausias kainas Europos Sąjungoje ir rekordinius išmaniųjų telefonų pardavimus“, – sako Norbertas Žioba, „Teo“ ir „Omnitel“ privačių klientų padalinio vadovas.

4G duomenų dalis „Omnitel“ tinkle gruodžio mėnesį siekė beveik 77 procentus, pagal šį rodiklį aplenkėme „Telia Company“ grupės mobiliojo ryšio operatorius Švedijoje ir Danijoje (po 74 proc.), tačiau 4G duomenys užima dar didesnę dalį Estijoje (89 proc.), Norvegijoje (88 proc.) ir Suomijoje (85 proc.)

Vertinant pagal bendrą duomenų suvartojimą, „Telia Company“ grupėje didžiausią mobilių duomenų kiekį „suvalgo“ suomiai. Tyrimų bendrovės „Tefficient“ duomenimis, suomiai pasaulyje pirmauja ir pagal vienai SIM kortelei tenkantį vidutinį mobiliųjų duomenų kiekį – 7,2 GB per mėnesį.

4G duomenų suvartojimo šuoliui „Omnitel“ tinkle įtakos turėjo praėjusių metų spalį atnaujinti „Omnitel“ mobiliojo ryšio planai, su kuriais vidutinė duomenų kaina sumažėjo iki 40 procentų. Taip pat buvo pristatyti neriboto interneto planai nešiojamiems ar planšetiniams kompiuteriams, o išmaniųjų telefonų pardavimai vien gruodį per metus išaugo 25 procentais.

Prie 4G duomenų sunaudojimo augimo prisidėjo ir į Lietuvą atvykstantys bei tarptinkliniu „Omnitel“ ryšiu besinaudojantys Šiaurės ir Baltijos šalių gyventojai. Iš Šiaurės ir Baltijos šalių atvykusių mobiliojo ryšio vartotojų duomenų sunaudojimas Lietuvoje per metus išaugo keliasdešimt kartų. Praėjusių metų pradžioje „Omnitel“ klientams pristačius galimybę keliaujant Šiaurės ir Baltijos šalyse skambinti ir naršyti tomis pačiomis sąlygomis kaip namie, pagal šį principą kaip savo šalyse naršyti gali ir tą aktyviai daro į Lietuvą atvykstantys „Telia Company“ grupės įmonių klientai.

„Tele2“ komentaras

„Gruodį 4G duomenų dalis „Tele2“ tinkle buvo dar didesnė – 78,2 proc. nuo visų tinkle persiųstų duomenų. Aktyvių 4G vartotojų gruodį padaugėjo iki 513 tūkstančių. Tai yra 2,3 karto daugiau, nei prieš metus“, – komentavo Andrius Baranauskas, „Tele2“ korporacinės komunikacijos direktorius.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!