Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/rysiai/55375/rrt-skelbia-lietuvos-respublikos-elektroninio-paraso-istatymo-2015-m-igyvendinimo-ataskaita/spausdinti/

RRT skelbia Lietuvos Respublikos elektroninio parašo įstatymo 2015 m. įgyvendinimo ataskaitą

Publikuota: 2016-07-01 16:10
Tematika: Telekomunikacijos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) skelbia Lietuvos Respublikos elektroninio parašo įstatymo įgyvendinimo 2015 metų ataskaitą. Ataskaitoje pateikiama informacija apie elektroninio parašo paslaugų teikėjus Lietuvoje, jų priežiūrą, kvalifikuotų sertifikatų skaičiaus dinamiką, elektroninio parašo naudojimą, infrastruktūros plėtrą bei nuo 2016 m. liepos 1 d. pradedamą taikyti naują teisinį reguliavimą.

RRT duomenimis, palyginti su 2014 m., bendras Lietuvos sertifikavimo paslaugų teikėjų išduotų galiojančių kvalifikuotų elektroninio parašo sertifikatų skaičius 2015 m. išaugo 7,45 proc. (2014 m. buvo 894 672, 2015 m. – 961 345 sertifikatų). 2015 m. kvalifikuotų elektroninio parašo sertifikatų skaičius SIM kortelėse išaugo 60 proc., o USB kriptografiniuose raktuose ir lustinėse kortelėse (neskaičiuojant asmens tapatybės kortelių ir valstybės tarnautojų pažymėjimų) išaugo 9,17 proc. Tai rodo, kad žmonės vis aktyviau naudojasi elektroniniu parašu. Šį faktą patvirtina ir tai, kad Lietuvoje elektroninių paslaugų, kurioms gauti reikalingas elektroninis parašas, populiarumas taip pat sparčiai auga – Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SODRA) duomenimis, per 2013 m., 2014 m. ir 2015 m. jos elektroninių paslaugų sistemose panaudota atitinkamai daugiau kaip 74 tūkst., daugiau kaip 76 tūkst. ir daugiau nei 84 tūkst. kvalifikuotų sertifikatų, o valstybės įmonės Registrų centro elektroninių paslaugų sistemose panaudota atitinkamai 11,7 tūkst., daugiau kaip 27 tūkst. ir daugiau kaip 31 tūkst. kvalifikuotų sertifikatų. Vien SODROS sistemose per nurodytuosius metus buvo pasirašyta atitinkamai apie 6 mln., 7 mln. ir 7,64 mln. elektroninių dokumentų.

Privačiajame sektoriuje didžiausią įtaką elektroninių paslaugų plėtrai turintys bankai taip pat jau yra pritaikę savo elektroninių paslaugų sistemas elektroninio parašo naudotojams. Per 2014 m. daugumos bankų elektroninės bankininkystės sistemose panaudotų kvalifikuotų sertifikatų skaičius išaugo beveik dvigubai, 2015 m. – daugiau nei dvigubai. Bankai, anksčiau neteikdavę duomenų, taip pat informavo pradėję savo elektroninės bankininkystės sistemose naudoti elektroninį parašą, todėl galima prognozuoti, kad susidomėjimas elektroniniu parašu tik dar labiau didės.

2015 m. RRT aktyviai dalyvavo Europos mastu sprendžiant elektroninio parašo ir jo priežiūros klausimus. Nuo 2012 m. RRT atstovas eina Europos elektroninio parašo priežiūros institucijų forumo (FESA), vienijančio įstaigas, atsakingas už elektroninio parašo priežiūrą, pirmininko pareigas. FESA paskirtis – skatinti bendradarbiavimą tarp elektroninio parašo priežiūros institucijų ir rengti bendras pozicijas bendraujant su politinėmis ir techninėmis organizacijomis. Ataskaita paskelbta RRT tinklalapyje.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!