Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/rysiai/52335/dauguma-android-programeliu-slaptai-issiuncia-veikimui-nereikalingus-duomenis/spausdinti/

Dauguma „Android“ programėlių slaptai išsiunčia veikimui nereikalingus duomenis

Publikuota: 2015-11-24 13:10
Tematika: Telekomunikacijos
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Daugelio nenustebins tai, kad „Android“ programėlės apie vartotojus siunčia labai daug asmeninės informacijos. Naujame tyrime rodoma, kad beveik visos programėlės siunčia ir aibę duomenų, kurie nėra susiję su programėlės funkcionalumu ir vartotojo patirtimi.

Tokią išvadą padarė 500 populiariausių nemokamų „Android“ programėlių ištyrę Masačusetso technologijų instituto (JAV) mokslininkai, rašo Engadget.com.

Pavyzdžiui, prekybos centro „Wallmart“ programėlė „kalba“ su „eBay“ programėle kiekvieną kartą, kai žmogus nuskenuoja brūkšninį kodą, tačiau tam nėra jokio praktinio pritaikymo.

Tai nereiškia, kad duomenys yra įtartini ar kad tai yra tik „Android“ operacinės sistemos programėlėms būdingas iššūkis. Dalis tokių duomenų vėliau gali būti išskaidyti ir panaudoti kaip analitiniai duomenys.

Tiesa, tyrėjai pastebi, kad pusė programėlių prisijungimų nėra susiję su jokiais analitiniais duomenimis. Neaišku, kam šie duomenys reikalingi, tačiau mokslininkai daro prielaidą, kad kai kurie iš prisijungimų padeda programėlei veikti efektyviau – pavyzdžiui, atnaujinamas turinys, kad programėlė veiktų tol, kol žmogus atsijungęs nuo interneto.

Labiausiai neramina tai, kad programėlių kūrėjai nepraneša, kad šie duomenys slapta renkami ir kas su jais daroma.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!