Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/rysiai/5064/nokia-sukure-susinaikinanti-mobiluji-telefona/spausdinti/

„Nokia“ sukūrė „susinaikinantį“ mobilųjį telefoną

Publikuota: 2006-08-05 11:54
Tematika: Telekomunikacijos
Aut. teisės: ©Games.lt
Inf. šaltinis: Games.lt

Pastaruoju metu bent viena ausimi turbūt girdėjote apie tai, kad išmesti elektroninės technikos į šiukšlių konteinerį nevalia, ją reikia mesti į specialiai tam skirtas talpyklas. Kur tokių ieškoti, beje, sunkiai įsivaizduoju. Šio sumanymo esmė yra ta, kad technika keliautų ne į sąvartyną, o perdirbimui.

Tuo tarpu „Nokia“ tyrimų centras bendradarbiaudamas su trimis Suomijos universitetais bando į perdirbimą ir rūšiavimą pažiūrėti iš kitos pusės. Eksperimentinio projekto metu sukurtas mobilusis telefonas, kurį perdirbti turėtų būti itin nesudėtinga. Telefonas jautrus karščiui - didelėje temperatūro jo dalys viena nuo kitos atsiskiria. Taigi, dangtelį galime išmesti į vieną atliekų konteinerį, bateriją - į kitą ir t.t.

Teigiama, jog telefonui dalimis išsiskaidyti reikalinga 60-150 laipsnių temperatūra. Mainais į tai sutaupoma neįkainojamo laiko - perdirbant mobilųjį telefoną tradiciniu būdu, jam išrinkti reikia apie dviejų minučių. Tuo tarpu bandomasis karščiui jautrus modelis gavęs (kad ir lazeriu) pakankamą šilumos dozę į dalis subyra per pora sekundžių.

Nerimauti dėl to, kad telefonas subyrės į dalis tiesiog atšilus orams neverta - 60 laipsnių temperatūrą pasiekti buitinėmis sąlygomis ne taip lengva.

Žinoma, susinaikinančio telefono modelis dar tik bandomasis ir, kas kiek keista, skirtas ne slaptiems agentams, o mobiliųjų telefonų efektyvaus perdirbimo vizijai įkūnyti. Kas žino, gal laikui bėgant ir ekologinėms problemoms rimtėjant, tokie karščio „nemėgėjai“ bus visi mobilieji...

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!