Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/rysiai/4665/melodija-kurios-negirdi-suaugusieji/spausdinti/

Melodija, kurios negirdi suaugusieji

Publikuota: 2006-06-15 12:34
Tematika: Telekomunikacijos
Inf. šaltinis: PENKI.LT

Amžinajam kartų konfliktui jaunimas pasitelkė naują ginklą, kuris gali rimtai pakeisti jėgų pusiausvyrą mobiliųjų telefonų fronte. Šis ginklas – tai paprasčiausia melodija, kurios negirdi suaugusieji.

Tose vietose, kur naudotis mobiliaisiais telefonais draudžiama – pavyzdžiui, klasėse, šis skambesys idealiai tinka, jeigu nenori, kad apie Jūsų gautą pranešimą sužinotų suaugusieji.

„Kai aš išgirdau apie tokią melodiją, tai iš pradžių nepatikėjau, – pasakoja Donna Liuis, Mancheteno „Triniti“ mokyklos dėstytoja, – tačiau vienas vaikas leido man nusikopijuoti šią melodiją ir aš nusiunčiau ją kolegei. Ši davė paklausyti jos savo pirmokams. Visi išgirdo skambėjimą, tuo pat metu kai nė viena iš mūsų nieko negirdėjome“.

Ši technologija paremta tyrimais, kuriuos išanalizavus paaiškėjo, jog daugelis suaugusiųjų palaipsniui praranda savybę girdėti aukštų dažnių tonus. Remiantis šiais duomenimis D.Britanijoje sukurtas skambesys, kuris internetu, pasiekė JAV ir kitas pasaulio valstybes.

Paskutiniu metu, kai kuriuose JAV mokyklose, moksleiviai ėmėsi praktinių naujųjų technologijų bandymų.

Mokykloje „Roslin“, kaip ir daugelyje kitų, mobilūs telefonai pamokų metu turi būti išjungti. Tačiau matematikos pamokos metu aukštųjų dažnių skambesys patraukė visų, taip pat besimokančiųjų nuostabai ir mokytojos, dėmesį.

„Kieno čia mobilus?“ – paklausė 28 metų dėstytoja, demonstruodama klausos jautrumą ypač erzinantiems signalams.

Jos girdėtas signalas, tai vienas iš naujai išrastų signalų „Mosquito“ variacijų, skirtas ne paauglių patogumui, o atvirkščiai – siekiant juos atbaidyti. Taip šis išradimas buvo pateiktas ir rinkoje – „ultragarsinis paauglių baidymo būdas“. Jis buvo skirtas vaikyti prie vitrinų besirenkantį jaunimą, tuo pat metu netrukdant suaugusiems.

Žmonės komunikuoja 200 - 8 tūkstančių hercų dažniuose, o sugebėjimas girdėti dažnius, viršijančius šį skaičių, ima silpti jau vidutinio amžiaus žmonėms.

Pačių paauglių nuomone, naujas išradimas – tai tik „mada“, kuri greitai praeis ir neturėtų rimtai pakeisti suaugusiųjų ir paauglių santykių. Priešingu atveju mokyklose turės dirbti daug jaunų mokytojų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!