Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/rysiai/46099/lietuvos-ukininkai-i-kombaina-be-ismaniojo-telefono-ne-nelipa/spausdinti/

Lietuvos ūkininkai į kombainą be išmaniojo telefono nė nelipa

Publikuota: 2014-08-13 09:05
Tematika: Telekomunikacijos
Aut. teisės: ©Balsas.lt
Inf. šaltinis: Balsas.lt

Lietuvos ūkininkai į kombainą be išmaniojo telefono nė nelipa Javapjūtės sezonas jau įsibėgėjo, o ūkininkai dirba išsijuosę, kad tik spėtų nukulti javus kol nesubjuro orai. Vieniems ūkininkams šiuo įtemptu laikotarpiu rūpi, kad negestų kombainai ir kita technika, o kiti – išbando naujausias technologijas ir į kombainą be išmaniojo telefono nė nelipa.

Ūkininkas iš Šėtos, Andrius Danyla, kuris kartu su tėvu dirba apie 220 hektarų teigia, kad be savo išmaniojo telefono, kuriame įdiegta ūkio valdymo programa „Farmis“, į laukus neišeina. Jaunas ūkininkas išbando šiuolaikiškas technologijas, kurios padeda ūkyje. „Jau pusę metų intensyviai naudojuosi šia specialia programėle. Man labiausiai patinka augalų apsaugos produktų, piktžolių katalogai. Šiemet tikrai buvo atvejų kai nuėjęs į lauką ir pamatęs, kad jame auga kažkokios piktžolės, traukiausi telefoną ir programėlėje esančiame kataloge ieškojau tos piktžolės. Ją radęs šalia perskaičiau ir informaciją, kokias priemones naudoti jos išnaikinimui bei kokios tų priemonių leistinos normos“, – pasakojo ūkininkas.

Pasak mobilią programėlę ūkio valdymui sukūrusios kompanijos vadovo Remigijaus Pakščio, Lietuvos ūkininkai dažnai lieka nustebę išbandę programėlės funkcionalumą ir praktinį pritaikomumą ūkiui.

„Programėlė leidžia ūkininkui fiksuoti atliekamus darbus ir bet kuriuo metu peržiūrėti darbų istoriją, atsekti kokias medžiagas, kokiomis normomis naudojo, stebėti realias užaugintos kultūros ar iš konkretaus lauko gauto derliaus savikainas. Programėlė padeda rasti reikiamą informaciją elektroniniame augalų apsaugos priemonių kataloge, kuriame suvesti visų Lietuvoje veikiančių chemijos kompanijų produktai.

Dabar ūkininkas stovėdamas savo lauke gali identifikuoti augalų ligą, kenkėją ar žolę ir greitai surasti priemonę, kuri jam pagelbėtų“, – apie mobiliosios programėlės ūkio valdymui funkcijas kalbėjo jos kūrėjas. Andrius Danyla taip pat minėjo, kad telefone visą sezoną vedė, kada kokį lauką tręšė ar purškė, o nukūlęs lauką įsirašo, kiek tonų prikūlė iš konkretaus ploto. „Perėjau prie naujų technologijų ir dabar tokią informaciją jau suvedu į programėlę, nebesirašau ant popieriaus.

Pastebėjau, kad po kelių metų jau būnu pamiršęs ką dariau kokiame lauke, koks buvo derlius, o čia susivedęs tikiuosi kitą sezoną jau matyti tam tikrą statistiką ir nuokrypius“, – sakė ūkininkas paminėdamas, kad „Farmis“ ūkio valdymo programėlėje pasitikrina ir grūdų supirkimo rinkos kainas, ir orų prognozę. Per kelis mėnesius atsirado daugiau nei 300 ūkininkų, kuriems stebėti savo valdomus laukus, transportą, darbuotojus ir naudotis kitomis funkcijomis išmaniajame telefone pasirodė itin patogu. Programėlės kūrėjai sako, kad naudotojų daugėja kasdien, be to, programėle domisi ne tik lietuviai, bet ir užsienio ūkininkai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!