Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/rysiai/3678/surastas-pirmas-trojos-arklys-mobiliesiems-telefonams-su-java/spausdinti/

Surastas pirmas trojos arklys mobiliesiems telefonams su „Java“

Publikuota: 2006-03-02 11:12
Tematika: Telekomunikacijos
Aut. teisės: ©eSecurity.lt
Inf. šaltinis: eSecurity.lt

Kompanija „Kaspersky Lab“ rekomenduoja saugotis ką tik pasirodžiusio trojos arklio, pavojingo mobiliesiems telefonams su „Java“ (J2ME) palaikymu.

Šis trojos arklys yra pirmasis virusas, užkrečiantis ne tik protinguosius telefonus (angl. smartphone), tačiau visus, kurie palaiko „Java“ (J2ME). Ši programa reklamuojasi, kad įdiegus ją, mobilusis telefonas galės naršyti po WAP puslapius, nenaudodamas WAP prisijungimo (ir nemokėdamas už WAP ryšį). Autorius (klaidingai) teigia, kad tai yra įmanoma siunčiant ir gaunant nemokamas SMS žinutes. Tačiau realūs faktai byloja, jog SMS žinutės siunčiamos tik į brangiai apmokestintus numerius (vienos žinutės kaina - 5-6 JAV doleriai).

Virusas yra užslėptas „Java“ JAR tipo archyve, kurio pavadinimas gali būti „redbrowser.jar“. Užkrėsti telefoną galima naršant WAP puslapius, perkeliant iš kompiuterio arba per „Bluetooth“ prieigą. Archyvas susideda iš šių bylų:

  • FS.class - pagalbinė byla (dydis 2719 baitai)
  • FW.class – pagalbinė byla (dydis 2664 baitai)
  • icon.png – grafinė byla (dydis 3165 baitai)
  • logo101.png – grafinė byla (dydis 16829 baitai)
  • logo128.pnh – grafinė byla (dydis 27375 baitai)
  • M.class – valdymo byla (dydis 5339 baitai)
  • SM.class – Trojos arklio dalis siunčianti SMS žinutes (dydis 1945 baitai)
„Kaspersky Lab“ praneša turinti tik vieną viruso pavyzdį, kuris atakuoja Rusijos mobiliųjų tinklų abonentus. Nors trojos arklys gali būti lengvai pašalintas naudojant standartines priemones jau esančias mobiliajame telefone, tačiau yra privalu pastebėti, kad virusų kūrėjai nesnaudžia ir ieško vis naujų galimybių.

Rekomenduojama būti atidiems diegiant ir naudojant nežinomas programas mobiliesiems telefonams, o programų iš nepatikimų šaltinių nediegti apskritai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!