Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/rysiai/36277/duomenu-saugumas-ir-ismanieji-telefonai-siek-tiek-apie-akivaizdzius-dalykus/spausdinti/

Duomenų saugumas ir išmanieji telefonai: šiek tiek apie akivaizdžius dalykus

Publikuota: 2012-09-10 19:32
Tematika: Telekomunikacijos
Aut. teisės: ©TipTop.lt tinklaraštis
Inf. šaltinis: TipTop.lt tinklaraštis

Eilinė amerikiečių išmaniųjų ir paprastų mobiliųjų telefonų vartotojų apklausa parodė, jog kiekvienas mokosi iš savo klaidų. Rodos, kiekvienam pakaltinamam žmogui (reikia tikėtis, tokių pasaulyje yra dauguma) rūpestis savo privačiais duomenimis turėtų būti prioritetinis dalykas, tačiau iš tikrųjų mažai kas galvoja apie duomenų saugumą „kažkokiame telefone“. Daugumai mintis apie apsaugos svarbą arba nors lokalų duomenų išsaugojimą į galvą ateina tik tuos duomenis praradus. Ar daug tokių „laimingųjų“? Laimei, ne itin.

Duomenų saugumas ir išmanieji telefonai: šiek tiek apie akivaizdžius dalykus

Remiantis agentūros „Pew Internet and American Life Project“ atlikta apklausa, apie galimą nesankcionuotą prieigą prie telefonuose esančių privačių duomenų pranešė 8 % paprastų telefonų savininkų, tuo pačiu metu tarp išmaniųjų įrenginių savininkų šis rodiklis pasiekė 15 %. Galima spėti, jog iš tikrųjų šis procentas yra kiek didesnis, kadangi absoliuti dauguma išmaniųjų telefonų turėtojų net neįtaria, kas, kaip ir kokiu būdu gauna prieigą prie privačios informacijos. Pavyzdžiui, per įdiegiamas programėles, įskaitant tokias, kurios seka jūsų buvimo vietą, judėjimo koordinates ir t. t. Ir čia net neminimi virusai, įsilaužimų atvejai ar specialiųjų tarnybų interesus.

Tiesa, yra ir teigiamų momentų. Apklausa parodė, jog visuomenės raštingumas duomenų saugumo srityje po truputį auga. 60 % apklaustųjų ne tik žino tokį stebuklingą žodį kaip „backup“, tačiau šią procedūrą reguliariai atlieka su savo duomenimis. Kalbant apie apsaugą, naršydami internete, 50 % respondentų mano, jog apsaugo save, ištrindami interneto puslapių naršymo istoriją (naivuoliai!). O štai su judėjimo koordinačių įrašymo funkcija žmonės elgiasi dar aplaidžiau – ją atjungia tik trečdalis apklaustųjų.

Ir kokią išvadą galima daryti po tokių rezultatų? Iš vienos pusės, mums pasakė akivaizdžius dalykus. Iš kitos pusės, privačių duomenų saugumas – tai ta sritis, kai reikia visiems išūžti visas ausis. Žiūrėk – gal kas ir išgirs bei supras, apie ką čia kalbama.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!