Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/rysiai/29940/pigs-mobiliojo-rysio-paslaugos-uzsienyje/spausdinti/

Pigs mobiliojo ryšio paslaugos užsienyje

Publikuota: 2011-07-07 17:38
Tematika: Telekomunikacijos
Autorius: Edgaras Savickas
Aut. teisės: ©IQ.lt
Inf. šaltinis: IQ.lt

Planuojant atostogas ar komandiruotę užsienyje reikėtų nepamiršti ne tik kelionės bilieto ar nakvynės viešbutyje išlaidų, bet ir sąskaitos už mobilųjį ryšį. Tačiau jau nuo kitos vasaros šis galvos skausmas turėtų šiek tiek atlėgti. Europos Komisijoje pateiktas pasiūlymas, turėsiantis suteikti naudos mobiliojo ryšio vartotojams visoje Europoje.

Už žiniasklaidą ir informacines technologijas atsakinga Europos Sąjungos (ES) komisarė Neelie Kroes spaudos konferencijoje pareiškė, kad reikia spręsti aukštų ryšio paslaugų kainų priežastis, o ne kovoti su pasekmėmis. Jos pateiktame pasiūlyme teigiama, jog būtinas ilgalaikis, struktūrinis sprendimas konkurencijos tarp ryšio tiekėjų trūkumui panaikinti. „Platesnė pasirinkimo laisvė mobiliojo ryšio vartotojams ir galimybė rinkoje veikti alternatyviems operatoriams lems mažesnes kainas,“ – aiškino N. Kroes.

Pigs mobiliojo ryšio paslaugos užsienyje

Bandymų mažinti tarptinklinio ryšio (angl. roaming) kainas būta ir anksčiau. Problema buvo suvaldyta įvedant maksimalių kainų reguliavimą bei vartotojų pasirenkamus sąskaitų limitus.

Naujas pasiūlymas skatina alternatyvių operatorių iš kitų ES valstybių narių įsitraukimą į tarptinklinio ryšio rinką, kurioje galios nustatytos didmeninės kainos. Anot N. Kroes, kainų reguliavimas yra privalumas rinkos naujokams, nors senbuviai ir nebus juo labai patenkinti.

Kitų metų liepą planuojamas įvesti reguliavimas nustato tokias kainas (be PVM mokesčio): 3,13 Lt už megabaitą duomenų, 1,11 Lt už pokalbio minutę skambinant, 0,38 Lt už pokalbio minutę atsiliepus ir 0,35 Lt už išsiųstą trumpąją žinutę. Iki 2014 metų kainas ketinama mažinti dar labiau, o 2015 metais jos turėtų nebesiskirti nuo nacionalinių operatorių.

„Reguliavimas, kaip apsaugos priemonė, išliks iki 2016 metų. Iki tada jau turėtų būti suveikusios struktūrinės konkurencijos didinimo priemonės, kurios savaime užtikrins mažas visos Europos tarptinklinio ryšio kainas,“ – prognozavo N. Kroes.

Pasiūlymui dar turi pritarti Europos Taryba ir Parlamentas. Paklausta, ar šiuo klausimu įmanoma pasiekti politinį susitarimą, N. Kroes atsakė, kad Europos Tarybai pirmininkaujanti Lenkija jį sutiko labai entuziastingai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!